Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2013 Ematsa assumeix el servei de desinfecció i desratització del clavegueram municipal

Ematsa assumeix el servei de desinfecció i desratització del clavegueram municipal

Ematsa assumeix el servei de desinfecció i desratització del clavegueram municipal

A partir d'ara l’Empresa Mixta d’Aigües de Tarragona farà especial incidència en l'aplicació de mesures preventives per reduïr la presència d'insectes i rosegadors.
Ematsa assumeix el servei de desinfecció i desratització del clavegueram municipal Fotografia de la roda de premsa del regidor de Neteja Pública, Joan Sanahujes.
08/04/2013

 

Des d’avui, l’Empresa Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) ha començat a assumir el servei de desinfecció i desratització del clavegueram municipal. La principal diferència és que a partir d’ara es passarà d’aplicar mesures correctives a preventives. “És a dir –com ha subratllat el regidor de Neteja Pública, Joan Sanahujes– aplicant més recursos econòmics, de personal i més tècniques innovadores es produirà una reducció de la presència d’aquests insectes i rosegadors”.

 

Principals diferències respecte al servei que es prestava fins ara:

 • Servei telefònic de 24 hores amb formació dels operaris del centre de control per fer un filtratge i ser més resolutius a l’hora de donar resposta. Fins ara l’horari era de 8.00h. a 15.00h. El telèfon és 900.20.33.29 .
 • Es reforça l’activitat preventiva per evitar la proliferació de paneroles i altres insectes i rates.
 • Es posarà en marxa un sistema innovador que detecta la calor i el moviment a la xarxa de clavegueram de la ciutat.
 • Increment de personal en les tasques de desinfecció i desratització. En total, seran 18 persones. Augmentarà la vigilància al clavegueram, d’aquesta manera la informació obtinguda serà actualitzada i estarà a disposició del servei, per aconseguir més eficiència. Una altra de les grans diferències respecte al servei que es prestava fins ara és que hi haurà sis persones amb formació sobre aquest tema al centre de control d’Ematsa per rebre les trucades durant les 24. D’aquesta manera s’identificarà el problema i es farà un crivatge per aconseguir ser més resolutius a l’hora de solucionar-lo.
 • S’aposta per un vehicle elèctric, per tant hi haurà menys contaminació acústica

 

Objectius que es pretén amb aquests canvis:

 • Més eficàcia.
 • Més control, ja que el manteniment del clavegueram ja el fa Ematsa. L’empresa d’aigües es fa càrrec del cicle integral de l’aigua, és a dir, és el responsable de tot el manteniment del clavegueram. Per tant, amb l’assumpció del servei de desinfecció i desratització es pot actuar de forma més global.
 • En definitiva, s’han posat tots els mecanismes per eradicar el problema i ser més eficients.

 

Novetats del nou servei de desinfecció i desratització:

 • Aplicació de tecnologia puntera per la desinfecció i desratització: Ematsa disposa d’una càmera robotitzada per revisar l’estat del clavegueram. Aquesta càmera servirà per revisar els trams més conflictius i actuar als punts on calgui. D’aquesta manera també s’aconseguirà ser més eficients, ja que al mateix temps que el robot revisa l’estat del clavegueram de la ciutat detectarà la presència d’insectes i rosegadors.
 • Per primera vegada es podrà actuar en trams de clavegueram que són visitables. Fins ara no s’actuava des de baix el clavegueram però com que Ematsa té les eines de seguretat necessàries podran atacar les plagues d’insectes i rosegadors d’arrel in situ.
 • Es coordinarà la neteja del clavegueram amb les tasques de desratització i desinfecció per ser més efectius i ocasionar menys molèsties als ciutadans amb els talls de carrers.
 • Es mantindrà contacte permanent amb les associacions de veïns per tenir un retorn de les actuacions que es vagin fent i per estar en permanent comunicació per aconseguir eradicar el problema.
 • Trampes per rosegadors: en els punts més conflictius es posaran trampes automàtiques. Precisament, pel que fa específicament al control de rosegadors a l’interior del clavegueram fins ara s’utilitzaven els enceballs. Són tractaments que es basen en  l’activació, posterior revisió i reposició, si s’escau, d’enceballs per rates. No produeixen cap tipus d’alliberament a l’ambient dels seus ingredients actius.

 

Una de les noves tècniques que s’aplicaran a partir d’ara és el wise trap, una trampa per a rosegadors patentada i intel·ligent que no utilitza verí. Està dissenyada per funcionar com una arma molt eficaç contra les rates i s’instal·la directament al clavegueram. En concret, a la part superior del pou, mitjançant una barra de suspensió, just sota la tapa. Aquestes trampes es poden traslladar d’un pou a un altre de manera ràpida i senzilla. Aquest sistema basa el seu funcionament en els sensors de moviment, calor o llum. És a dir, s’activa la trampa, dispara un punxó contra l’animal, que mora a l’instant i sense dolor i és eliminat a través de les aigües residuals. El punxó torna a la seva posició inicial i la trampa queda llesta per tornar a funcionar. Aquest tipus de trampa no afecta al comportament de les rates. Tampoc porta cap tipus de verí.

Segells de reconeixement d'administració oberta