Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2014 Campanya per millorar la recollida selectiva de la fracció orgànica a la zona de Ponent

Campanya per millorar la recollida selectiva de la fracció orgànica a la zona de Ponent

Campanya per millorar la recollida selectiva de la fracció orgànica a la zona de Ponent

S’ha reduït la boca dels contenidors soterrats de matèria orgànica, per evitar que hi entrin residus impropis, i s’ha renovat la retolació de tots els contenidors.
Campanya per millorar la recollida selectiva de la fracció orgànica a la zona de Ponent Foto: Mauri Fernandez
12/11/2014

L’Ajuntament de Tarragona posa en marxa aquest dimecres 12 de novembre una campanya de conscienciació i sensibilització sobre la recollida selectiva dels residus municipals, fent especial incís en la fracció orgànica.

Actualment als contenidors de matèria orgànica de la zona de Ponent de la ciutat s’hi troben de mitjana un 20% de residus que no són orgànics (residus impropis, que no són biodegradables), és a dir, residus que haurien de dipositar-se en algun altre contenidor, com poden ser envasos, paper i cartó, roba i rebuig. En finalitzar la campanya es pretén reduir la quantitat de residus impropis a la meitat.

Es pot consultar el díptic informatiu en aquest enllaç


Objectius de la campanya

El conseller de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Sanahujes ha manifestat que els objectius de la campanya són: "millorar la sensibilitat dels veïns perquè facin la separació de residus a casa perquè està demostrat que, si es fa a casa, conté menys impropis que si es fa al contenidor i, per tant, augmenta la quantitat de matèria orgànica recollida selectivament"; i també ens acostem als objectius de recollida selectiva marcats per l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya: recollir selectivament el 60% dels residus municipals l’any 2020. Els altres dos objectius són: millorar la qualitat de la matèria orgànica recollida selectivament, arribant a un 8% de residus impropis als contenidors de fracció orgànica i augmentar la recollida selectiva de la resta de vidre, envasos, paper i cartó.

Calendari

La campanya es desenvoluparà a la zona de Ponent i es durà a terme durant dues setmanes.

  • Bonavista: de l'11 al 24 de novembre
  • Campclar: del 25 de novembre al 8 de desembre
  • La Floresta, L'Albada i Parc Riuclar: del 9 al 22 de desembre

 

Accions

La campanya es dirigirà amb informació domiciliària, a través de díptics informatius sobre els diferents tipus de residus i el contenidor on han de ser dipositats, com també a través d’informació al mateix contenidor.

En aquest sentit, es renovarà la retolació de totes les illes de contenidors soterrats i se substituirà la retolació malmesa dels contenidors de superfície, a més s’instal·laran informadors estàtics que permetran potenciar i estendre encara més l’objectiu de la campanya.

Aquesta iniciativa municipal es completa amb el lliurament de kits de reciclatge per facilitar la correcta selecció dels residus als habitatges, que consten d’un cubell de 7,5 litres per la matèria orgànica, una mostra de bossa compostable i un trio de bosses de ràfia per dipositar-hi el vidre, el paper i cartó i els envasos, que els veïns d’aquests barris podran recollir de manera gratuïta.

Un equip d’educació ambiental de la conselleria de Neteja de l’Ajuntament i FCC, S.A. repartirà els kits de reciclatge i explicarà als ciutadans com els han d’utilitzar i com han de fer la recollida selectiva correctament, a més de resoldre dubtes que els ciutadans puguin tenir.

Els kits de reciclatge es podran recollir als punts informatius d’acord al calendari següent:

  • Bonavista: Plaça de la Constitució el dies 13 i 20 de novembre, d'11 a 19 h
  • Campclar:  Carrer Siurana els dies 27 de novembre i 4 de desembre, d'11 a 19 h
  • La Floresta i L’Albada: Carrer William Tarin Nauer (La Floresta) el dia 15 de desembre, d'11 a 19 h
  • Parc Riuclar: Parc del carrer Mas de Mencióel dia 16 de desembre, d'11 a 19 h

 

Aquest kit de reciclatge també es podrà recollir a les oficines de la conselleria de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona, a la plaça Imperial Tàrraco núm. 1, de 9 a 14.30 hores.

Finalment, la campanya també inclou la informació i difusió de la iniciativa a través dels mitjans de comunicació, així com dels autobusos municipals que circulen pels barris en què se centra la campanya. En aquest sentit, es retolaran les marquesines i l’exterior dels autobusos. A més, els usuaris d’aquestes línies rebran informació addicional amb els perching que podran recollir a l’interior dels autobusos.

Tots els materials comunicatius detallen què es pot dipositar en cada contenidor i què no, els horaris per llençar les escombraries, alguns consells pràctics i quins són els motius econòmics i ambientals que han d’empènyer els ciutadans a fer la recollida selectiva correctament.

Una campanya amb resultats positius

Aquesta campanya ha tingut uns resultats molt positius als barris de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador, on es va desenvolupar de febrer al maig passat, i també als barris de Llevant, on va finalitzar el juliol. El pròxim mes de gener es començarà a desenvolupar al centre de la ciutat.

Abans de la campanya i de reduir la boca d’entrada als contenidors soterrats de matèria orgànica de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador s’hi trobaven una mitjana aproximada del 55 % de residus impropis (anys 2012 i 2013), majoritàriament residus de rebuig, envasos, roba, paper i cartó, etc.

En una de les anàlisis realitzades durant el tercer trimestre de l’any 2012 es van arribar a comptabilitzar un 72 % d’impropis als contenidors d’orgànica, el que vol dir que en aquesta recollida pràcticament tots els residus eren fracció resta, que s’haurien d’haver dipositat al contenidor gris i, en conseqüència, ser gestionats a la incineradora, i no pas a la planta de compostatge.

El conseller de Neteja, Joan Sanahujes, ha explicat que en finalitzar la campanya, la mitjana de resultats d’impropis als contenidors d’orgànica ha estat del 16 %, el que vol dir que s’han reduït els impropis en un 39 %, resultat que ha motivat felicitacions per part de l’Agència de Residus de Catalunya, a més d’una millora econòmica significativa que revertirà en els serveis prestats al ciutadà.

Des de l’Ajuntament de Tarragona es vol agrair la col·laboració ciutadana per millorar la gestió de residus de la ciutat.

Segells de reconeixement d’administració oberta