Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2019 El parc de la Reconciliació es transformarà en uns jardins que potenciaran el seu valor paisatgístic i lúdic

El parc de la Reconciliació es transformarà en uns jardins que potenciaran el seu valor paisatgístic i lúdic

El parc de la Reconciliació es transformarà en uns jardins que potenciaran el seu valor paisatgístic i lúdic

S'hi construirà un petit amfiteatre
26/02/2019

El Parc de la Reconciliació es transformarà en uns jardins que combinaran el valor paisatgístic i el lúdic. Això s’aconseguirà reforçant la vegetació, fent-lo accessible a les persones discapacitades i dotant-lo d’un petit amfiteatre dedicat a activitats lúdiques.

La primera de les actuacions que s'hi farà és instal·lar una tanca perimetral que protegirà aquest espai verd, a tocar dels monuments històrics, com l’Amfiteatre. A continuació s'hi farà una millora de la jardineria, degradada pel vandalisme i l’incivisme nocturn. La proposta, de la Conselleria d’Espais Públics, es basa a mantenir intacte l’essència del parc dotant-lo de sis elements:

  1. Instal·lar una tanca perimetral per preservar el parc i dotar-lo de més seguretat.
  2. Fer tot el recinte accessible a les persones discapacitades.
  3. Condicionar tot el parc per millorar l’evacuació d’aigües pluvials, per la qual cosa es refaran les rigoles, que estan destinades a conduir cap als embornals l’aigua procedent de la calçada i la vorera.
  4. Reformar la zona nord-est dotant el parc d’un petit amfiteatre per a activitats lúdiques, en especial les vinculades a la Casa de la Festa.
  5. Reformar i millorar el parc infantil.
  6. Potenciar la vegetació existent, ja que a conseqüència de la ciclogènesi de l’any passat, molts arbres van caure.

 

“Des de la Conselleria d’Espais Públics —explica el responsable de l’àrea, José Luis Martin— hem construït i millorat divuit parcs i jardins de la ciutat. Un dels objectius és tancar-los per preservar-los del vandalisme. Aquest va ser el cas del parc de Saavedra, on vam millorar la vegetació, vam incrementar el nombre de jocs infantils i vam crear un circuit intern per a bicicletes i patins.”

I afegeix: “Fa un parell de setmanes vam tancar el parc de Monestir de Poblet i el de la plaça de Pompeu Fabra. I els pròxims dies tancarem la plaça de Josep Roig i Raventós. El darrer parc que preservarem amb una tanca perimetral serà el de la Reconciliació. Ara bé, en aquest cas l’actuació serà més important que a la resta dels parcs, a causa de la seva proximitat amb el conjunt monumental de Tarragona, la qual cosa el fa parada de la major part dels autobusos que porten els creueristes al centre de la ciutat”.

La transformació d’aquest parc s’iniciarà en una primera fase —el tancament perimetral del parc— abans de l’estiu. La segona fase, consistent en la millora de l’accessibilitat, les conduccions de l’aigua, la construcció del petit amfiteatre, la millora del parc infantil i la vegetació, estarà llesta durant el segon semestre d’aquest any. El pressupost de l’obra és de 165.000 euros (40.000 euros per a la tanca perimetral i 100.000 euros per a la millora integral del parc, i 25.000 euros es destinaran a reformar el parc infantil).

 

Uns jardins construïts l’any 1943

Els Jardins de la Reconciliació tenen una superfície de 3.500 m2. Aquest parc es pot considerar l’únic representant de la jardineria pública de mitjan segle XX a la ciutat, ja que gairebé no ha patit transformacions. Aquests jardins van construir-se l’any 1943, amb el nom de Glorieta de los Caídos, un nom que es va conservar fins a l’any 1979, quan el primer Ajuntament democràtic de Tarragona va canviar-lo per parc de la Reconciliació. L’any 2000 es va reformar, enderrocant el monòlit franquista existent, que va ser substituït pel monument a Tales de Milet, obra de Lluís Saumell.

La darrera remodelació, de l’any 2009, va suposar una modernització de les instal·lacions i una optimització en el consum d’aigua.

 

Previsió de nous parcs

Pel que fa a la previsió, la Conselleria d’Espais Públics té previst construir, reformar i/o ampliar sis parcs infantils més, que són: la plaça de Verdaguer; el Banc d’Espanya; el carrer del Riu Montsant, del Pilar; la plaça de Catalunya, de Sant Pere i Sant Pau; la plaça de la Font de Bonavista, i la plaça de Josep Roig i Raventós. 

Segells de reconeixement d’administració oberta