Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2020 Diumenge s'enceta la campanya informativa al mercadet de Bonavista per incrementar la recollida selectiva

Diumenge s'enceta la campanya informativa al mercadet de Bonavista per incrementar la recollida selectiva

Diumenge s'enceta la campanya informativa al mercadet de Bonavista per incrementar la recollida selectiva

Al setembre s'aplicaran unes taxes als paradistes que premiaran aquelles parades que millor separin les fraccions
Diumenge s'enceta la campanya informativa al mercadet de Bonavista per incrementar la recollida selectiva Mapa de la distribució dels contenidors al Mercadet de Bonavista, un dels elements de la campanya informativa.
11/06/2020

L'Ajuntament de Tarragona i l'Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals (Espimsa) iniciaran aquest diumenge la campanya informativa que portarà a la implantació d’un nou sistema de recollida selectiva al Mercat de Bonavista. L'objectiu és incrementar la recollida selectiva en una zona on es produeixen molts residus i, al mateix temps, reduir la despesa de neteja que actualment és de 100.000 euros l'any, dels quals, 30.000 euros són el que paga l'Ajuntament pel tractament de residus a la incineradora. 

La campanya, subvencionada per l'Agència Catalana de Residus, consistirà en 12 informadors/es que ajudaran als paradistes del mercat ambulant a separar correctament els residus que generin. 

En el nou sistema es disposarà d'un contenidor per cada fracció. Així, les fruiteries i verduleries tindran un contenidor individuals d'orgànica i hi haurà contenidors per cartó, per envasos i per resta. En total, seran cinc noves illes de contenidors de fins a nou metres. A més, hi haurà un espai exclusiu destinat a les caixes, on els paradistes podran dipositar separadament les caixes de plàstic, de cartró o de fusta, ja que són els residus que més volum ocupen. Els contenidors per la orgànica, de fruiteries i verduleries, portaran un xip per tal de poder portar el registre de cada parada per saber qui recicla bé i quants residus genera cadascú.

“L’objectiu no és castigar o penalitzar els venedors, sinó formar-los i conscienciar-los sobre una cultura més sostenible", ha recordat el president d’Espimsa, Dídac Nadal. Un cop passat el període informatiu, a partir de setembre s'aplicaran unes taxes als paradistes, que pagaran un preu mensual que anirà d'1 € a 55 €, segons el reciclatge que facin. Així, aquells que tinguin un grau de compliment de reciclatge alt (de més d'un 75%) pagaran una taxa simbòlica d'un euro; els que tinguin un compliment del 50% al 74% pagaran una taxa de 27,50 €; el que compleixin entre un 25%-49% pagaran 41 € i els que compleixin menys del 24% pagaran la taxa més elevada, 55 €. A més, Fortuny ha advertit que en un futur també s'aplicaran sancions als qui reincideixin en la negativa a separar les fraccions.

El conseller de Neteja, Jordi Fortuny, també recorda que, paral·lelament a aquesta campanya, s'elaborarà un Projecte de Malbaratament Alimentari per repartir el menjar que no s'aprofiti del mercadet i que estigui en bon estat a entitats socials i sectors que ho puguin necessitar.

D'altra banda, des de l'empresa de mercats, coincidint amb l'inici de l'emergència sanitària, es va posar en marxa un recapte solidari d'aliments frescos de primera necessitat. Cada dimecres al Mercat Central i tots els dissabtes al Mercat Central, el Mercat de Torreforta i el Mercadet de la Mora s'instal·la un punt de recapte per a donants anònims, així com per recollir l'excedent dels paradistes. Els aliments es reparteixen posteriorment a entitats assistencials de la ciutat com Creu Roja i els menjadors socials de Bonavista i Taula Amiga. Properament, el punt de recollida s'instal·larà a la resta de mercadets ambulants.

Segells de reconeixement d’administració oberta