Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2020 Obren 152 expedients sancionadors per abandonar residus a la via pública

Obren 152 expedients sancionadors per abandonar residus a la via pública

Obren 152 expedients sancionadors per abandonar residus a la via pública

L’Ajuntament de Tarragona ha reforçat el servei de recollida amb sis equips i continua amb la campanya d’inspeccions amb la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana per frenar les infraccions
Obren 152 expedients sancionadors per abandonar residus a la via pública Una de les sancions és de 4.000 euros a una empresa constructora que va abocar runa a un solar municipal al polígon de Les Gavarres
27/02/2020

El Departament de Neteja Pública de l’Ajuntament de Tarragona i la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana han expedit 152 sancions a empreses i/o particulars per abandonar tota mena de residus a la via pública. Aquest és el resultat de la campanya informativa i sancionadora de control de l’abandonament de residus fora dels contenidors (voluminosos i bosses d’escombraries) i de l’abandonament de residus en abocadors incontrolats del municipi. Aquesta campanya es va posar en marxa l’estiu passat després de constatar que durant les primeres setmanes de juliol s’havia produït un increment del 20% de mobles i residus voluminosos incontrolats llençats fora dels contenidors, com mobles vells, somiers, fustes, matalassos o electrodomèstics, i que els abocadors incontrolats continuaven proliferant a Tarragona.

Set mesos després d’iniciar-se la campanya, el resultat ha estat una sanció de 4.001 euros a una empresa de construcció per l’abocament de runa a un solar municipal al costat de l’empresa Lidl de Les Gavarres. Així mateix, també s’han registrat vuit sancions més a particulars per abocar runa i voluminosos, una sanció a una empresa de jardineria que abocava poda a la via pública, al costat d’un contenidor de poda, i 142 més per deixar residus i/o bosses fora dels contenidors (prèvia comprovació que els contenidors no estaven plens). L’import d’aquestes multes és de 300 euros les de runa, voluminosos i poda i de 100 euros les de brossa deixada fora dels contenidors. Per altra banda, també s’han fet 167 advertiments més. En definitiva, durant aquests primers set mesos de campanya s’ha informat 3.000 persones sobre el bon ús dels serveis de recollida de residus. “Portem mesos treballant per reduir al màxim els abocadors incontrolats i les deixalles fora d’hora i lloc i, especialment, els residus voluminosos. No es tracta d’una campanya puntual sinó intensiva i extensiva en el temps, perquè la impunitat de llençar la brossa on es vol i quan es vol s’ha acabat”, emfatitza el conseller de Neteja, Jordi Fortuny. I afegeix: “Hem incrementat els equips de neteja en dos cada dia i un dia més de servei a la setmana. Aquest és un pas més de les accions decidides que estem realitzant a l’àrea de Neteja i el tractament de residus a Tarragona”.


Orígens i objectius de la campanya

L’increment de deixalles a la via pública fora d’horari i lloc provoca un elevat sobrecost del servei de recollida, dificultats en la circulació, perjudica la imatge de la ciutat i, fins i tot, fa aflorar molts abocadors incontrolats de residus de la construcció i industrials en polígons industrials i diferents punts del terme municipal.

Amb l’objectiu de revertir aquest augment de residus de forma incontrolada es va incrementar el servei de recollida. En concret, es va passar de quatre equips de recollida de residus incontrolats i repàs de contenidors al dia durant cinc dies a la setmana, a sis equips/dia durant sis dies a la setmana. 

Per altra banda, la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana va iniciar inspeccions de paisà durant el matí, tarda i nit per recórrer i controlar els principals punts negres de la ciutat i els abocadors incontrolats, com els que es troben al Polígon Francolí, camí de Viladegats, camí del Llorito, als voltants del PP9, entre Les Gavarres i el Polígon Riu Clar, etc. “L’objectiu és fotografiar, informar i sancionar els infractors amb multes que poden arribar fins als 4.000 euros. Ja tenim resultats perquè s’han controlat prop de 200 punts negres repartits per la ciutat, barris i polígons industrials. Sense anar més lluny, ahir vam identificar una persona que va abocar il·legalment runa al riu Francolí”, remarca el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño.

Finalment, cal recordar que la ciutadania disposa de tres vies per a la recollida de voluminosos i andròmines:

  • Programar la recollida mitjançant una trucada al Telèfon Verd: 977 296 222.
  • Dipositar el residu a qualsevol de les cinc deixalleries mòbils que de dimarts a dissabte s’ubiquen a diferents zones de la ciutat.
  • Dipositar els residus a la Deixalleria fixa, situada al Polígon Riu Clar.
  • Les empreses de jardineria han de gestionar la poda pel seu compte, no poden utilitzar els contenidors de la via pública.
     
Segells de reconeixement d’administració oberta