Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2020 Reparteixen 60.000 bosses de compostatge al mercadet de Bonavista

Reparteixen 60.000 bosses de compostatge al mercadet de Bonavista

Reparteixen 60.000 bosses de compostatge al mercadet de Bonavista

Ahir es va encetar una iniciativa que continuarà durant els dos diumenges vinents amb l'objectiu de reduir les bosses de plàstic
Reparteixen 60.000 bosses de compostatge al mercadet de Bonavista Foto: Repartiment de les bosses
10/08/2020


El Mercat de Bonavista reparteix bosses de nansa compostables als paradistes perquè puguin lliurar la compra que realitzen els usuaris del mercat. "Es tracta de conscienciar de la necessitat de reduir el plàstic", explica el conseller de Neteja, Jordi Fortuny. Les bosses estan fabricades amb materials biodegradables i disposen dels corresponents segells de compostabilitat. Aquestes bosses tenen dos objectius principals: per una banda, en ser compostables, posteriorment pot ser usada per la ciutadania per a dipositar la matèria orgànica que recullen de manera selectiva a les seves llars. I, per l'altra, es tracta de reduir la quantitat de plàstic, i en concret de bosses de plàstic, que es generen.

Ahir diumenge en vam repartir unes 60.000 unitats, i es repartiran fins a finalitzar existències, és a dir, 150.000 unitats.
Aquesta iniciativa s'emmarca dins la campanya informativa que porta a la implantació d'un nou sistema de recollida selectiva al mercat ambulant. Ahir va ser el primer dia que es van repartir i continuarà aquesta iniciativa durant els 2 diumenges vinents. Quinze educadors ambientals van repartir bosses de compostatge que suporten un pes de fins a 6 quilos.

"Estem molt satisfets de l'acollida que va tenir la iniciativa ahir. Avancem per millorar el medi ambient, perquè és una necessitat eliminar el plàstic", afegeix Fortuny.

L'objectiu és incrementar la recollida selectiva en una zona on es produeixen molts residus i, al mateix temps, reduir la despesa de neteja que actualment és de 100.000 euros l'any, dels quals, 30.000 euros són el que paga l'Ajuntament pel tractament de residus a la incineradora.

La campanya per millorar la recollida selectiva es va iniciar el diumenge 14 de juny i està subvencionada per l'Agència Catalana de Residus. Des d'aleshores 12 informadors/es ajuden als paradistes del mercat ambulant a separar correctament els residus que generen.

El nou sistema consisteix a disposar d'un contenidor per cada fracció. Així, les fruiteries i verduleries tenen un contenidor individual d'orgànica i hi ha contenidors per cartó, per envasos i per resta. En total, es tracta de cinc noves illes de contenidors de fins a nou metres. A més, hi ha un espai exclusiu destinat a les caixes, on els paradistes poden dipositar separadament les caixes de plàstic, de cartó o de fusta, ja que són els residus que més volum ocupen. Els contenidors per l'orgànica, de fruiteries i verduleries, porten un xip per tal de poder portar el registre de cada parada per saber qui recicla bé i quants residus genera cadascú.

Un cop passat el període informatiu, a partir de setembre s'aplicaran unes taxes als paradistes, que pagaran un preu mensual que anirà d'1 € a 55 €, segons el reciclatge que facin. Així, aquells que tinguin un grau de compliment de reciclatge alt (de més d'un 75%) pagaran una taxa simbòlica d'un euro; els que tinguin un compliment del 50% al 74% pagaran una taxa de 27,50 €; el que compleixin entre un 25%-49% pagaran 41 € i els que compleixin menys del 24% pagaran la taxa més elevada, 55 €. A més, en un futur també s'aplicaran sancions als qui reincideixin en la negativa a separar les fraccions.

Segells de reconeixement d’administració oberta