Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2021 "Minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica, reduint el risc d’inundabilitat de la part baixa és un una de les accions que opten als fons europeus Next Generation"

"Minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica, reduint el risc d’inundabilitat de la part baixa és un una de les accions que opten als fons europeus Next Generation"

"Minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica, reduint el risc d’inundabilitat de la part baixa és un una de les accions que opten als fons europeus Next Generation"

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, visita les instal·lacions d’Ematsa per conèixer els projectes de millora i eficiència que opten als fons
"Minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica, reduint el risc d’inundabilitat de la part baixa és un una de les accions que opten als fons europeus Next Generation" Fotografia: Visita del conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé a EMATSA, Camí de l'aigua - Manel R. Granell,
29/04/2021

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i el director general d'Afers Europeus i Mediterranis, Alfonso González Bondia, han visitat aquest matí les instal·lacions de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) per conèixer algunes de les propostes vinculades amb els fons europeus Next Generation.  

El conseller i el director general han estat rebuts per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el president d’EMATSA i segon tinent d’alcalde de l’ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny; el conseller delegat, Narcís Berberana; i el director – gerent, Dani Milan

La trobada ha tingut com a principal objectiu donar a conèixer les manifestacions d’interès (MDIs) que la companyia d’aigües ha realitzat en el marc del fons europeus Next Generation. Les MDIs formen part de l’estratègia del territori per identificar projectes solvents i potents orientats a la seva reactivació econòmica. En aquest sentit, Ematsa ha impulsat sis iniciatives vinculades a la millora de la gestió del cicle integral de l’aigua. 

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha explicat que “com a Govern, reclamem aquesta capacitat de gestió dels fons europeus, des del mateix Govern, perquè en l'àmbit que en tenim competències som experts i coneixedors de les realitats que té el país. Així ho vam transmetre en el seu moment, fent possible que una trentena de territoris europeus traslladéssim a les institucions europees la necessitat d'aquesta gestió directa per part de l'administració propera a la ciutadania”. I ha afegit: “Per altra banda, hem de fer possible que aquesta arribada de fons europeus reverteixi al territori, a les persones, i serveixi per avançar cap aquesta transformació alineada amb els ODS. Hem d'aprofitar aquests fons per convertir aquesta societat en una societat més resilient, més sostenible i que garanteixi l'equitat per a tota la ciutadania”. 

En la mateixa línia s’ha expressat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha defensat l’oportunitat que es brinda amb els Next Generation. “Tenim una empresa modèlica com és Ematsa que treballa en projectes de millora i eficiència, com els que opten als fons europeus i que van en la línia de resoldre temes històrics com les inundacions de la Part Baixa. És una oportunitat de transformació importantíssima”, ha remarcat. 

La UE ha fixat les línies on s’han d’emmarcar les propostes per a una reactivació efectiva, així les presentades per Ematsa s’emmarquen en tres d’aquestes línies:  

  • Infraestructures i ecosistemes resilients 
  • Transició energètica justa i inclusiva 
  • Modernització i digitalització 

Una de les MDIs s’ha elaborat en el marc de la proposta territorial Catalunya Sud, que aglutina els principals agents de l’àrea per esdevenir motor econòmic, aquesta és la Plataforma Hidrogen Verd. Les cinc restants tenen com a principal objectiu minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica, reduint el risc d’inundabilitat de la Part Baixa de Tarragona, optimitzant els recursos hídrics existents i preservant-los per garantir la qualitat i disponibilitat del recurs.  

Les sis MDIs són: 

1.   Millores en les infraestructures del cicle integral urbà de l’aigua - 86,8M 

Objectiu: Incrementar la resiliència de l’abastament d’aigua potable a l’àrea de Tarragona i millorar el control de la qualitat del recurs. 

2.   Infraestructures necessàries per reduir la inundabilitat de les zones sensibles de Tarragona - 38M€ 

Objectiu: Augmentar la resiliència dels nuclis urbans davant el risc d’inundació, reduint la vulnerabilitat de la zona i minimitzant el cost social i econòmic 

3.   Projecte de transformació digital de la Catalunya Sud. Un territori digital i connectat com a motor de la nova economia - 9,3M€ 

Objectiu: Millora del control de la innocuïtat i la qualitat del recurs 

4.   Generació d’hidrogen verd a partir de biogàs - 28M€ 

Objectiu: Descarbonitzar l’economia i generar un motor econòmic a la Catalunya Sud amb tots els agents implicats en la cadena de valor  

5.   Reutilització de l’aigua de pluja - 50,5M€ 

Objectiu: Incrementar els recursos hídrics disponibles mitjançant l’aprofitament de l’aigua de la pluja i minimitzar l’impacte dels fenòmens metereològics extrems 

6.   Infraestructures verdes - 4,3M€ 

Objectiu: Preservació i aprofitament dels recursos hídrics 

Durant la visita el conseller i el director general han pogut conèixer la història de l’abastament a la ciutat a través de l’espai divulgatiu “Camí de l’Aigua”, així com el Centre de Control des d’on es monitoritza de manera permanent tots els processos vinculats a la gestió de cicle integral de l’aigua.   

Segells de reconeixement d'administració oberta