Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2025 Finalitza la fase d'enderroc de la plataforma del Miracle

Finalitza la fase d'enderroc de la plataforma del Miracle

Finalitza la fase d'enderroc de la plataforma del Miracle

A partir d'ara comencen els treballs de tractament dels residus resultants i es preveu que la platja pugui estar totalment oberta durant l'estiu
Finalitza la fase d'enderroc de la plataforma del Miracle Rubén Viñuales i Guillermo García de Castro han visitat les obres del Miracle. Foto: JC Borrachero.
21/05/2025

A un mes i mig d’haver començat les obres de demolició de la plataforma del Miracle, les tasques d’enderroc dels 150 metres de longitud i les 12.000 tones de formigó ja s’han executat al 100%. La resta dels treballs van a bon ritme i sota el calendari previst.

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i el conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, han visitat aquest dimecres les obres. “Ja no ens costa imaginar aquest espai diferent a com el teníem tots integrat. Ja no ens costa imaginar-lo més natural, perquè ens sembla quelcom lògic”.

Rubén Viñuales ha recordat que es tracta de la major inversió econòmica a favor del medi ambient mai feta fins ara a Tarragona per tal de recuperar els seus hàbitats litorals, la seva biodiversitat i especialment esdevenir un nou espai verd i natural pel gaudi de tothom.

“Volem retornar a la ciutat aquesta part del front litoral urbà i preparar-lo per lluitar activament enfront l’emergència climàtica. Hem tret un asfalt que mai hagués hagut de ser-hi, alineant-nos amb les estratègies europees de lluita i adaptació al canvi climàtic”, ha conclòs l’alcalde de Tarragona.

Convivència de la temporada de platges amb les obres

La part de platja afectada per les obres ha resultat ser molt inferior del què s’havia previst en un inici per prevenció. Des d’ara, ja amb els treballs d’enderroc acabats fins a la seva finalització prevista per finals d’agost, només quedaran afectats uns pocs metres de sorra just davant del perímetre de la zona d’obres, deixant per tant la totalitat de l’allargada de la platja oberta i lliure pel gaudi de la ciutadania durant aquest estiu.

“Els tarragonins i tarragonines així com totes les persones que visitin Tarragona aquest estiu podran utilitzar, passejar i banyar-se de punta a punta de la platja del Miracle, i això també és una gran notícia”, ha destacat Viñuales.

Només els dies del Concurs Internacional de Focs Artificials, del 2 al 5 de juliol, per motius de seguretat, el tram de platja de davant de la zona d’obra quedarà tancada en la seva totalitat.

“La valoració de l’Ajuntament de les obres a data d’avui és magnífica. Constructora, veïns, i totes les parts implicades estan molt satisfets de com estan evolucionant, del bon ritme, sense incidents i amb molt bona rebuda per part de la ciutadania”.

Contribució dels residus de la Plataforma en l'economia circular

Un cop enderrocada tota la plataforma, aquests dies s’ha iniciat la segona fase de l’obra, consistent en la separació dels residus resultants de l’enderroc.

Per tal de garantir que el percentatge de recuperació i valorització dels residus generats amb la demolició sigui el més alt possible, els procés de desconstrucció s’ha executat a partir de tècniques de demolició selectiva, aconseguint una segregació de les màximes fraccions de residus possibles.

Després de l’emmagatzematge en condicions adequades de les diferents fraccions a peu d’obra, ara es procedeix al seu trasllat fins la planta de tractament (ubicada a Calafell), a on s’efectuarà la recuperació i valorització del material que es preveu que pugui ser de més del 90%% per totes les tipologies de residus obtingudes.

Tot el formigó, les llambordes i la mescla de la resta de materials inerts seran tractats per a l’obtenció d’àrids de gramatge diferent reciclat apte per ser emprat en obres posteriors.

Un cop retirats tots els residus, es demolirà̀ i retirarà també el paviment i es deixarà la superfície resultant plana, compactada i anivellada a l’espera de renaturalitzar l’espai.

Estan previstes també unes cates in situ que ajudin a conèixer la profunditat del formigó de la plataforma i així conèixer tant el seu nivell com l’estat sota terra per tal de poder planificar la seva renaturalització.

Com es va anunciar, l’Ajuntament es troba elaborant en paral·lel a les obres de demolició el projecte de renaturalització de l’espai el detall del qual està previst que es conegui passat l’estiu, en col·laboració amb la Comissió Local de Medi Ambient. La competència de la seva execució recau sobre el Ministeri de Costes de l’Estat.

Ara per ara, l’Ajuntament treballa perquè durant l’impàs entre les obres d’enderroc i la renaturalització, la ciutadania pugui aprofitar i gaudir de l’espai.

Les obres de demolició de la plataforma del Miracle formen part del projecte Tarragona - GreenBelt‘26 de renaturalització dels espais urbans de l’Anella Verda de Tarragona, dotat amb una inversió total de 4,2 Milions d’euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels Fons Next Generation UE, amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Segells de reconeixement d'administració oberta