Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2014 El Jardí Vertical estalvia 10.000 euros l'any en consum d'aigua

El Jardí Vertical estalvia 10.000 euros l'any en consum d'aigua

El Jardí Vertical estalvia 10.000 euros l'any en consum d'aigua

El cost del manteniment està dins dels paràmetres dels altres parcs
24/11/2014

 

L’Ajuntament de Tarragona va realitzar el passat mes d’octubre la reparació i reposició de diferents xarxes de recollida d’aigües del Jardí Vertical de la Tabacalera, provocades per les intenses pluges. Amb l’arranjament s’ha donat per resolt el problema que s’havia produït al desguàs. El cost dels treballs ha estat de 4.721 euros, així ho ha explicat la consellera d’Espais Públics, Ivana Martínez, en una visita efectuada divendres a la tarda al Jardí Vertical.

El Jardí Vertical de Tarragona és un referent mundial tant per la seva mida, 3.300 m2, com pels criteris de sostenibilitat que se li apliquen, especialment en la gestió intel·ligent de l'aigua, ja que es reaprofiten les aigües residuals per al reg de la zona verda.

La consellera d’Espais Públics també ha manifestat que “el manteniment del Jardí Vertical té un cost anual de 24.200€, és un jardí amb molta densitat de plantació i no consumeix aigua, al contrari la reaprofita. L’import del seu manteniment està dins dels paràmetres del cost econòmic d’altres parcs. Per exemple, els jardins del Camp de Mart, el cost total és de 103.066 €, desglossats en 84.366 de manteniment i 18.700 d’aigua.”

Algunes de les característiques del Jardí Vertical són:

 • És un dels jardins verticals més grans del món amb 3.300 m2
 • Està dissenyat amb criteris de sostenibilitat.
 • Recupera i depura les aigües residuals provinents de la xarxa general de la ciutat, per impulsar l’estalvi i l’eficiència en la gestió dels recursos hídrics en el seu ús per sistemes de reg.
 • Amb aquest sistema de recuperar i depurar les aigües residuals per al reg, l’Ajuntament s’estalvia 10.000€ l’any.
 • Les espècies vegetals són autòctones i de baixa demanda hídrica.
 • L’Smart Parc Tabacalera permet l'eliminació de residus i la reducció de la pol·lució, una de les problemàtiques més latents en les ciutats actuals a causa de l'augment de diòxid de carboni a l'atmosfera. Les plantes ens permeten una solució natural i eficient, ja que consumeixen diòxid de carboni i desprenen oxigen.

 

Sistema de reg

L'Smart Parc Tabacalera és un referent en la gestió intel·ligent de l'aigua. El jardí reutilitza les aigües residuals del clavegueram per regar els 11.300 metres quadrats de parc urbà. Tota l’aigua que s’utilitza en aquest espai prové de l’aprofitament dels recursos hídrics existents a l’entorn evitant el consum d’aigua potable. Per acomplir amb aquest repte, s’apliquen tecnologies i pràctiques innovadores de depuració i regeneració d’aigües residuals urbanes.

Les aigües tractades per l'estació depuradora entren per la part superior de la façana i s'introdueixen a través del substrat mitjançant un sistema de degoteig, que permet un tercer filtratge de les aigües que seran les que regaran la totalitat del Parc.

 

Premis i reconeixement al Jardí Vertical

 • El Jardí Vertical ha rebut premis i ha estat reconegut i visitat per molts professionals. Al mateix temps, el projecte s’ha explicat en diferents fòrums i congressos.
 • 15 Juny 2013. Premi “ex aequo” Territorio & Márketing un guardó que comparteix amb Bilbao, per la transformació de la ciutat. El Premi es va lliurar a Saragossa.
 • Octubre 2012. El Jardí vertical queda finalista dels "Premis Endesa a la Promoció immobiliària més sostenible".
 • Octubre 2012. La ciutat de Chicago va acollir del 17 al 20 d’octubre la desena edició del Congrés Internacional “Cities Alive: Green Roof & Wall Conference”, on s’exposen anualment projectes i experiències desenvolupades arreu del món en el camp dels sostres vegetals i els jardins verticals. L’organització va seleccionar el projecte del Jardí Vertical i depuració i recuperació d’aigües residuals de l’Espai Tabacalera per participar en una de les ponències de la trobada, la qual va ser presentada per l’arquitecte i coordinador tècnic de l’Oficina de Projectes de l’Ajuntament, Rogelio Jiménez. El projecte de la ciutat de Tarragona va ser, juntament amb Copenhagen i Zurich, les úniques experiències europees que van ser presentades al Congrés.
 • 7 juny 2012. L’Ajuntament de Tarragona va organitzar la jornada tècnica: “Jardins verticals: La ciutat com un bosc”, que es desenvolupà al Palau de Congressos i a l’Smart Parc Tabacalera. La jornada va comptar amb 500 professionals que impartiren els seus coneixements a l’Smart Parc Tabacalera.
Segells de reconeixement d’administració oberta