Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2019 Taller per construir caixes refugi per a ratpenats al Camp de Mart

Taller per construir caixes refugi per a ratpenats al Camp de Mart

Taller per construir caixes refugi per a ratpenats al Camp de Mart

Es farà dissabte al matí amb la col·laboració de les Tecletes
17/10/2019

La Conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament va encarregar un projecte de sensibilització sobre la biodiversitat urbana a Tarragona, com a primer pas per a la seva conservació i promoció. Arran d’aquesta iniciativa, aquest dissabte al matí es farà un taller de construcció de caixes refugi per a ratpenats al Camp de Mart amb la participació de les Tecletes.

El projecte “Biodiversitat urbana” té com a objectiu donar a conèixer la diversitat biològica a la nostra ciutat, divulgar aquesta biodiversitat i implicar la ciutadania en la seva conservació.

Una de les primeres tasques ha estat seleccionar espais rellevants de biodiversitat, segons la seva importància ecològica i segons la seva ubicació. Aquests espais són les zones verdes de l'Anella Mediterrània i el Camp de Mart.

Actualment s’estan duent a terme les prospeccions biològiques per determinar amb més exactitud els valors naturals presents a cadascun dels espais. Però, de moment, cal destacar la presència de falciot que nia a la Muralla del portal del Roser i la presència de blauet (Alcedo attis) al llac de l'Anella Mediterrània, on pesca amb freqüència.

En funció de la localització d’aquests espais, s'ha contactat amb entitats interessades a participar en el projecte. D’una banda, les Tecletes, que participaran dissabte, dia 19, al Camp de Mart, en el taller de ratpenats i construcció de caixes refugi, i, d’altra banda, amb Eskurri Esplai de Bonavista, que farà una altra activitat el dia 26 a l’Anella Mediterrània.

El taller de ratpenats i construcció de caixes refugi al Camp de Mart, amb les Tecletes, es desenvoluparà de les 11 a les 13 hores.

Les caixes refugi es penjaran la tarda del dia 25 amb la presència de les Tecletes.

 

Informació sobre els ratpenats

Els ratpenats són els únics mamífers voladors presents al territori que han vist adaptada la seva morfologia per tal de poder desplaçar-se volant. Totes les espècies que n'hi ha a Catalunya s'alimenten a partir d'insectes, i per aquest motiu les persones se’n poden veure beneficiades.

A banda, la seva presència enriqueix la diversitat biològica dels espais on es troben presents, no només perquè regulen les poblacions dels insectes a partir dels quals s'alimenten, sinó també perquè un major nombre d'espècies significa una millor qualitat ecològica dels espais.

Els ratpenats no poden fabricar-se els seus propis refugis i han d'aprofitar coves, forats i escletxes per a instal·lar-s'hi. El fet de col·locar caixes refugi al Camp de Mart és per facilitar l'establiment d'aquests animals en aquest espai i contribuir de manera directa a la biodiversitat de l'entorn.

Segells de reconeixement d’administració oberta