Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2021 El mapa estratègic de soroll de l'aglomeració del Tarragonès està exposat al públic fins al 18 de gener

El mapa estratègic de soroll de l'aglomeració del Tarragonès està exposat al públic fins al 18 de gener

El mapa estratègic de soroll de l'aglomeració del Tarragonès està exposat al públic fins al 18 de gener

L’aglomeració inclou els municipis de La Canonja i Tarragona, els ajuntaments dels quals han realitzat els treballs d’elaboració del document
05/01/2021

Ja es pot consultar el mapa estratègic de soroll de l’aglomeració del Tarragonès, que estarà exposat al públic fins al 18 de gener. El mapa inclou l’aglomeració formada pels municipis de La Canonja i de Tarragona, on ha estat elaborat entre l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Durant el temps d’exposició pública es podran fer al·legacions i, un cop resoltes, s’aprovarà el mapa estratègic definitiu.

Algunes de les conclusions que mostra el document són que, a l'aglomeració del Tarragonès, segons l'índex dia-vespre-nit una part important de la població (78,4%) es troba per sota dels 65dB(A), un 18,1% es trobaria a la franja entre els 65-69dB(A) i tan sols un 3,5% es troba exposat a nivells de soroll d'entre 70-74dB(A). Pel que fa a l’origen del soroll, el soroll provinent del trànsit rodat és el que afecta a més percentatge de població (pràcticament al 100%), seguit a molta distància pel trànsit ferroviari (4,2% de la població ) i pel soroll de tipus industrial (4%). Pel que fa a l’índex nocturn, aquests valors són força inferiors: no hi ha població per sobre dels 65dB(A) i el 69,9% de la població es troba per sota dels 55dB(A), fet que evidencia la disminució generalitzada dels nivells d’exposició de la població al soroll durant la nit.

Un cop el mapa estigui aprovat, es començaran a estudiar els plans d'acció en matèria acústica que hi aniran associats per a la millora i recuperació de la qualitat acústica allà on sigui necessari i per a mantenir la qualitat de l’entorn acústic allà on sigui satisfactòria. 

Característiques del mapa estratègic

L’aglomeració del Tarragonès és una concentració de més de 100.000 habitants de la qual es realitza un mapa estratègic de soroll per primera vegada, en el que és la tercera fase de l’aplicació de la directiva europea 2002/49/CE sobre avaluació i gestió del soroll ambiental. Aquesta directiva estableix que un mapa estratègic de soroll és la representació de les dades relatives a algun dels aspectes següents: situació acústica existent, anterior o prevista expressada en funció d’un índex de soroll; nombre estimat de persones situades en una zona exposada al soroll; superació d’un valor límit d’acord amb el mapa de capacitat acústica; i nombre estimat d’habitatges, escoles i hospitals en una zona determinada que estan exposats a valors específics d’un índex de soroll.

Els mapes estratègics de les aglomeracions tenen especialment en compte el soroll que prové del trànsit rodat, el trànsit ferroviari, els aeroports i les zones industrials, tot i que a Catalunya també s’hi ha afegit el de l’oci.

Segells de reconeixement d'administració oberta