Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2021 L'associació la Sínia presenta la llacuna litoral Salvador Grau

L'associació la Sínia presenta la llacuna litoral Salvador Grau

L'associació la Sínia presenta la llacuna litoral Salvador Grau

L'espai pretén promoure la recuperació de les llacunes i aiguamolls propers a la platja del Vinyet
26/11/2021

Aquest dissabte 27 de novembre, a les 11 h, es presentarà la llacuna Litoral Salvador Grau en un acte organitzat per l’Associació Mediambiental la Sínia, en el qual hi assistirà la consellera de Medi Ambient, Eva Miguel.  

Entre els anys 2020 i 2021 l’Associació Mediambiental la Sínia ha excavat una llacuna litoral de nova creació amb l’objectiu de promoure la recuperació dels sistemes d’aigües confinades i semi confinades (llacunes i aiguamolls) que es trobaven a prop de la platja del Vinyet abans de la seva transformació agrícola. 

Aquesta llacuna, d’inundació permanent i alimentació majoritàriament freàtica, permetrà conèixer i avaluar la dinàmica i l’ecologia d’aquest tipus de massa d’aigua en el Vinyet, assentant les bases per a implementar futures actuacions de restauració dels ambients aquàtics de la Plana. 

Un any desprès de la seva excavació, la llacuna ha estat colonitzada per diverses espècies de flora i fauna autòctona. Pel que fa a les plantes aquàtiques, en destaquen el llapó negre (Potamogeton pectinatus) i el llapó de mar (Ruppia marítima). Alguns animals com la granota verda (Pelophylax perezi) o els invertebrats aquàtics (libèl·lules, efemeròpters, heteròpters etc.) s’han establert exitosament en la llacuna. També es rellevant la seva funció com a abeurador per alguns mamífers com la guineu (Vulpes vulpes) i refugi puntual per a ocells com l’ànec collverd (Anas platyrhynchos) o el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). 

La llacuna porta per nom Salvador Grau, en homenatge al Biòleg i cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat, per recordar la seva figura i agrair-li el seu suport i esforç a la preservació de l’Espai Natural Protegit de la desembocadura del riu Gaià 

Per participa-hi cal inscripció prèvia a voluntariat@riugaià.cat

Segells de reconeixement d'administració oberta