Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2022 La Mesa de Municipis per un Litoral Sostenible insta a prendre mesures integrals per pal·liar els efectes dels temporals

La Mesa de Municipis per un Litoral Sostenible insta a prendre mesures integrals per pal·liar els efectes dels temporals

La Mesa de Municipis per un Litoral Sostenible insta a prendre mesures integrals per pal·liar els efectes dels temporals

L'Ajuntament de Tarragona forma part d'aquesta plataforma que agrupa els municipis costaners de Sitges a l'Hospitalet de l'Infant
La Mesa de Municipis per un Litoral Sostenible insta a prendre mesures integrals per pal·liar els efectes dels temporals Foto: Marc Colilla.
27/04/2022

A continuació es reprodueix el comunicat de la Mesa de Municipis per Un Litoral Sostenible, de la qual forma part l'Ajuntament de Tarragona

Davant dels efectes dels temporals del mes d’abril a les platges del nostre litoral, els membres de la Mesa de Municipis per Un litoral Sostenible, des de Sitges fins a Hospitalet de l'Infant, volem exposar a la ciutadania i la resta d'administracions el següent: 

Ja hem manifestat en altres ocasions que els cada vegada més continus i devastadors temporals estan afectant el litoral agressivament deixant platges descarnades per complet i posant en risc vies ferroviàries, carreteres, habitatges o comerços. 

A aquesta agressivitat cal afegir que la durada dels temporals cada vegada és més llarga. Normalment, la durada dels episodis de mar és d'uns pocs dies o una setmana i enguany hem tingut un temporal continu pràcticament tot el mes d'abril, que no ha deixat descansar, ni regenerar-se, de manera natural a les nostres platges. 

Un municipi darrere d'altre hem vist com la sorra, i amb ella la barrera de protecció natural, anava desapareixent: a la platja llarga de Roda de Berà; a l'Arrabassada, la Platja Llarga, el Miracle o Cala Romana a Tarragona; al parc del Voramar i  Cal Vitali  a Altafulla; a les zones en procés de renaturalització de Calafell; al costat de la línia del ferrocarril a Santa Susana; a les platges de Gavà o els passejos marítims de Màlaga, i moltes més. 

Aquests danys i d'altres ens demostren que no hi ha temps a perdre i que hem de treballar tots junts aplicant mesures enfocades a la planificació i gestió integral de tot el litoral per a pal·liar els efectes i protegir vies, habitatges, economia i societat. També ens demostren que els fenòmens natural, com la mar, no tenen portes i la col·laboració de tots és imperativa: ciutadania, sector empresarial, administracions, representants, etc., més enllà dels colors polítics i la posició de forces. 

De fet, les creixents  afectacions dels temporals són el motiu pel qual ens vam unir el febrer de 2020 per a treballar més enllà de límits administratius o colors polítics protegint el nostre litoral de l'evident canvi climàtic, aplicant criteris científics i no polítics i manifestant transversalitat més enllà dels colors de cada ajuntament i de les fronteres administratives. 

Som molts els municipis de la Taula que ja estem gestionant i aplicant mesures de renaturalització a les nostres platges basant-nos en criteris científics alineats amb les recomanacions de l'informe del CADS "un litoral al límit", i els que encara no hem començat amb aquestes mesures ho farem aviat. 

Els ajuntaments som els gestors directes i actius de les platges, però és necessari el suport de les principals administracions i actuar conjuntament amb la Generalitat i el MITECO, principal gestor de les costes, que ja està aplicant plans de renaturalització en municipis com Calafell o d’altres. 

A més, no hem d'oblidar que també és necessari començar a plantejar una gestió sostenible dels sediments de totes les conques hidrogràfiques com les del Gaia, Ebre, Francolí o Llobregat, Així animem a la Generalitat a avançar amb aquesta gestió que beneficiarà terra endins i al litoral. 

Una altra assignatura pendent és l'aplicació d'accions per a pal·liar les afectacions per barreres rígides com els ports avançant cap a un litoral menys rígid i més natural. 

Consulteu el text íntegre del comunicat (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta