Tarragona Greenbelt’26 naturalitza la llacuna de l’Anella Mediterrània
El projecte Tarragona Greenbelt’26 fa parada a l’Anella Mediterrània per realitzar diferents actuacions de naturalització de la llacuna i del seu entorn.
I és que, a banda de les intervencions més emblemàtiques del Tarragona Greenbelt’26 com són l’enderroc de la plataforma del Miracle, la renaturalització del litoral o la renaturalització del riu Francolí, el projecte de renaturalització dels espais urbans i periurbans de l’Anella Verda de Tarragona també posa especial èmfasi i vol millorar la biodiversitat de diversos parcs de la ciutat, com el Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau ja presentat, o en aquest cas, la llacuna del parc de l’Anella Mediterrània.
La llacuna objecte de les intervencions té una superfície de 11.500 metres quadrats, un volum de 6.047 metres cúbics i una fondària de 50 cm a 1’25 metres. Es tracta d’una bassa de laminació que aprofita l’aigua de pluja en un espai on no existia abans cap tipus de vegetació associada a zones humides o espais fluvials.
El conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, ha visitat avui l’espai objecte d’intervenció i ha destacat que “la llacuna és una de les poques zones humides permanents del municipi i, en general, del Camp de Tarragona i per això es fa tan necessària aquesta intervenció. Es tracta d’un espai d’èxit i gran estima on moltes persones dels barris propers hi passegen”.
La seva corona externa compta amb diversos arbres de ribera com àlbers, pollancres, freixes, i tamarius, entre d’altres, que han creat una petita arbreda encara jove. També s’hi han plantat plantes arbustives autòctones.
Dins la llacuna s’hi ha generat una orla de vegetació dominada per la boga amb presència de lliri groc i canyís. La transparència de l’aigua i l’absència d’espècies de peixos alteradors com la carpa, permet l’existència d’algues i de macròfits aquàtics que ajuden a la qualitat de l’aigua i a la seva biodiversitat. Això xoca amb el fet que a aquest espai s’hi ha alliberat de manera incontrolada exemplars de de black-bass. Aquesta espècie de peix fortament depredador està impedint que s’hi manifesti el potencial de l’espai per acollir, per exemple, espècies d’amfibis o d’alguns invertebrats aquàtics com els espiadimonis.
També hi ha exemplars introduïts de tortugues aquàtiques exòtiques i, recentment, s’hi ha detectat també la presència de peix sol, també exòtic invasor i la perca americana.
A l’espai s’hi poden observar puntualment moltes aus, com el bernat pescaire o el martinet menut. També té una població resident de polla d’aigua, fotja, morell de cap roig, i s’hi reprodueixen exemplars d’ànec coll-verd. Sovint, diferents tipus de gavines hi arriben per banyar-se. La llacuna i les estructures associades són un gran abeurador per la fauna silvestre, arribant-hi grans quantitats d’aus de diverses espècies per beure-hi.
Les actuacions previstes
El present projecte engloba un conjunt d’actuacions de millora morfològica i ecosistèmica i paisatgística
Entre les accions prèvies, es farà una neteja superficial de l’espai que consistirà en l’eliminació d’alguns residus existents a la llacuna, especialment aquells dipositats dins com objectes, plàstics i d’altres. L’actuació es realitzarà amb embarcació.
Altres actuacions seran l’eliminació de vegetació exòtica invasora. S’eliminaran, incloent l’arrencada dels arrels, els diversos peus d’Elaeagnus angustifolia, un tipus d’olivera invasora existents.
El projecte també inclou la creació de diverses estructures irregulars per a posaders i refugi. També s’ubicaran troncs caiguts dins el perímetre de la llacuna per ser utilitzats per espècies de fauna com el blauet o les ardeids. Aquests exemplars permetran realitzar el control de peixos, ajudant a mantenir baixa la població de peixos exòtics invasors.
També s’ubicaran illes flotants per afavorir la reproducció d’aus aquàtiques lliure de l’accés de depredadors antropòfils com les rates. Es pretén millorar el potencial de l’arbreda del parc per a la biodiversitat, tot ubicant-hi cinc caixes niu per ocells insectívors.
D’altra banda, es col·locarà senyalització interpretativa a partir de la substitució dels plafons actuals malmesos, per dos plafons de nova creació que expliquin, per una banda, els aspectes més importants de la flora i fauna de la llacuna, i per l’altra, de la fauna i flora dels boscos de ribera.
També es col·locaran plafons amb recomanacions i prohibicions sobre els usos de la llacuna i el seu perímetre com ara la prohibició de banyar-se i el caràcter no potable de l’aigua. A més, se situaran diverses senyals indicant la prohibició d’alliberar espècies de fauna a l’espai. El conseller García de Castro ha fet una crida a la ciutadania a no alliberar animals a la zona.
Pel que fa a les plantacions, es reforçarà l’orla de vegetació interna de la llacuna amb nous arbusts productors de flors i fruits i propis de les comunitats de ribera, com són l’arç blanc, l’aranyoner i el saüc. Al mateix temps, s’afegiran noves espècies d’helòfits, com és el cas de Epilobium hirsutum. En els parterres externs al camí perimetral es reforçarà el bosc de ribera amb la plantació de freixes i lledoners.
La intervenció començarà durant aquest estiu i té una durada prevista d’execució de 2 mesos. L’import de licitació és de 33.316,84 € més iva, pendent d’adjudicar en les properes setmanes.
Aquests treballs formen part de les actuacions de renaturalització de diversos espais dins del projecte Tarragona Greenbelt’26 que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançats per la Unió Europea -NextGenerationEU.