Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2025 Tarragona Greenbelt'26 fomenta la biodiversitat al Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau

Tarragona Greenbelt'26 fomenta la biodiversitat al Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau

Tarragona Greenbelt'26 fomenta la biodiversitat al Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau

Un jardí de papallones i la replantació de diverses espècies autòctones, les principals intervencions per renaturalitzar l’espai
Tarragona Greenbelt'26 fomenta la biodiversitat al Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau Moment de la presentació de la renaturalització del parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau. Foto: JC Borrachero.
20/05/2025

El parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau tindrà un jardí de papallones. Es tracta d’una de les principals actuacions previstes dins la renaturalització i foment de la biodiversitat d’aquest espai, emmarcada en el projecte Tarragona Greenbelt'26.

I és que, a banda de les actuacions més emblemàtiques del Tarragona Greenbelt’26 com són l’enderroc de la plataforma del Miracle, la renaturalització del litoral o la renaturalització del riu Francolí, el projecte de renaturalització dels espais urbans i periurbans de l’Anella Verda de Tarragona també posa especial èmfasi i vol millorar la biodiversitat de diversos parcs de la ciutat, com ara el Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau.

Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, “el jardí de papallones serà una actuació pionera per tal d’afavorir la presència de papallones i d’altres insectes pol·linitzadors. La majoria d'espècies de papallones de Catalunya estan disminuint dràsticament i moltes podrien desaparèixer. Per posar el nostre granet de sorra, aquí al Parc de la Muntanyeta fem un petit pas amb aquest jardí de papallones”.    

García de Castro ha recordat que la principal causa d’aquest problema és el canvi climàtic, però també l’expansió de les ciutats que els pren hàbitat, “i cal actuar per revertir-ho”, ha conclòs, per això s’hi plantaran diferents espècies d’arbustos i de flors per generar el nou hàbitat.

El parc de papallones, de 500 m2, es conformarà d’una estructura de fusta nova ubicada en un tram central que funciona com a nus de comunicacions del mateix parc de la Muntanyeta, que compta amb una alta densitat de subarbusts florals autòctons que afavoreixen a les papallones i altres pol·linitzadors naturals com ara Erica multiflora, Rosmarinus officinallis, Thymus vulgaris, Globularia alypum, Cistus clusii, C.salvifolius, C. albidus, C. monspeliensis, Helianthemum syriacum, Dorycnium pentaphyllum i Lavandula angustifolia.

Juntament amb el jardí de papallones, el projecte engloba altres actuacions que volen millorar el potencial del parc per a la seva biodiversitat. Per això, també es col·locaran 5 caixes refugi per a rat-penats, 10 caixes niu per ocells insectívors, un hotel d’insectes, i altres zones de refugi per a petits mamífers.

A banda de la gestió de la fauna del parc, el projecte engloba un conjunt d’actuacions de millora morfològica, ecosistèmica i paisatgística de la zona: D’una banda, es delimitaran alguns espais amb tanca de fusta per disminuir l’erosió i la fragmentació, eliminant alguns senders, i instal·lant plafons informatius.

Segons ha dit el conseller de Medi Ambient, “actualment, tota la superfície del Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau és trepitjable sense cap tipus de delimitació, això suposa l’existència de racons on s’acumulen residus, es fan botellots i altres mals usos de l’espai que acaben afectant a la vegetació seminatural de l’espai. Per aquest motiu es delimitaran espais de pas i es tancaran d’altres amb la intenció de preservar la seva vegetació autòctona”.

D’altra banda, es farà un reforç de les plantacions d’arbrat i arbusts de diverses espècies productores de flors i fruits adequats per la fauna per tal de potenciar-la (Crataegus monogyna, Prunus spinosa, Rubus ulmifolius, Arbutus unedo, Rosa canina, Phillyrea angustifolia, Myrtus communis) així com alguns arbres agrícoles que també aporten valor per la fauna, com Ficus carica, Prunus armeniaca, Sorbus domestica, Punica granatum, Prunus amygdalus.

Finalment, el projecte inclou treballs de senyalització tant a partir de plafons interpretatius sobre la fauna del parc com de la seva flora; sobre usos permisos, recomanacions i prohibicions; i senyalització direccional dins l’espai.

Aquest parc ocupa una superfície aproximada de 13,67 hectàrees amb una part important de bosc natural i una altra part provinent de la recuperació d'un abocador, clausurat l'any 1995 i reforestat en etapes progressives. Aquesta zona verda va ser concebuda a finals de la dècada dels 90, amb una darrera actuació al 2004 de noves plantacions i traçat de caminals.

Els treballs sortiran a licitació durant les properes setmanes i està previst que s’iniciïn a l’octubre, amb una durada de 2 mesos. El pressupost és de 89.347,37 € (SENSE IVA)

Altres parcs on el Tarragona Greenbelt’26 actuarà seran l’anella Mediterrània i el tram urbà de Riu Clar.

Tarragona-GreenBelt’26 està subvencionat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta