Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2025 Trobada entre l'Ajuntament i les escoles verdes de Tarragona

Trobada entre l'Ajuntament i les escoles verdes de Tarragona

Trobada entre l'Ajuntament i les escoles verdes de Tarragona

La conselleria de Medi Ambient ha organitzat aquest acte emmarcat dins el projecte Slow Food Educa Catalunya
Trobada entre l'Ajuntament i les escoles verdes de Tarragona imatge de l'acte d'aquesta tarda.
22/10/2025

L’Ajuntament ha celebrat aquest dimecres a la tarda una trobada amb representants de les diverses escoles verdes de Tarragona i l’associació Ment i Salut emmarcada dins el projecte psicoeducatiu km0 d'Slow Food Educa Catalunya.

L’acte, celebrat al Pati Jaume I, ha estat presidit pel conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, i ha comptat també amb la presència de l’ambaixadora d’escoles verdes de Tarragona, Minerva Gabarró; la creadora i presidenta de la Comunitat de Slow Food Educa Catalunya i Espanya,  Anna Raventós; el cuiner de El Terrat, Moha Quach; el cuiner de l’AQ, Ferran Solanes; i representants de 9 centres educatius de la ciutat.

El conseller de Medi Ambient ha explicat que “la trobada d’avui ha de servir com a punt de partida per establir vincles pedagògics a la ciutat amb la finalitat de formar part del projecte “Escola amb projecte Psicoeducatiu Km0 / Slow Food Education Network de l’Slow Food Educa Catalunya Community”, que compta amb el suport de Fundació Slow Food Internacional present a 160 països.

Per la seva banda, l’ambaixadora d’Escoles Verdes a Tarragona, Minerva Gabarró, ha explicat que “aquesta aliança pretén continuar promovent l'educació per a la sostenibilitat tenint en compte els valors de Bo, Net i Just que promou el moviment internacional Slow Food”.  En aquest sentit, es pretén fomentar entre els infants actituds de curiositat i respecte pel menjar de proximitat a través de sensibilitat i del gust. Tal com ha assenyalat també Anna Raventós, “el programa també vol ajudar a valorar els productes locals i tradicionals i els seus productors i la cultura gastronòmica de la zona, incloent-hi l'alumnat, les famílies i la comunitat educativa. Alhora vetlla per a la inclusivitat i la prevenció de trastorns alimentaris i l’obesitat infantil”.

L’escarola perruqueta i el moviment Slow Food

Durant la trobada d'avui s’ha fet entrega a cada escola verda d'un planter d'escarola perruqueta per plantar a les instal·lacions de cada centre educatiu. Es tracta d'una varietat d'escarola en perill d'extinció.

Aquesta espècie, més petita i de gust dolç i suau, s'està recuperant gràcies a la iniciativa que neix de l’Slow Food i que és la llavor del projecte que es va iniciar al Bages, junt amb la col paperina, fa cinc cursos.

Per concloure el projecte es realitzarà una showcooking on els infants protagonistes i xefs del territori vinculats amb el moviment Slow Food - entre d’altres el cuiner de El Terrat, Moha Quach; el de l’AQ, el Ferran Solanes; el del Llagut, Ramon Martí i el de la Quina Forca, Xavi Fabra - elaboraran receptes pròpies per als centres educatius.

Així doncs, aquest és avui el tret de sortida a on les escoles han rebut el planter del producte mare del projecte i que serveix per continuar teixint i estenent la xarxa que a la nostra ciutat es va iniciar a l’escola del Miracle fa tres cursos i esdevé escola referent del projecte, l’escola Pax que és el segon any que participa i se sumen: Escola El Carme, Escola Vedruna, Escola Dominiques, Escola Lestonnac, Escola Sant pere i Sant Pau, CEE Sant Rafael i Associació la Muralla. A més, també s’hi afegeixen en l'àmbit provincial l’escola La Plana de Vila-Seca, la ZER de Poblet, l’escola Antoni Vilanova de Falset, escola Carles III de Sant Carles de la Ràpita, escola d’Hosteleria de l’Institut Dertosa i el Centre de dia d’Alcover i, continuen participant, l’escola Parellada de Santa Oliva i l’escola Sant Sebastià de Nulles. Els centres compten també amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de l’Hort de la Sínia.

El moviment Slow Food neix a Itàlia al 1986 com a revolta contra el menjar ràpid. L’any 2023 Slow Food Internacional reconeix aquest programa i es fa oficial la Slow Food Educa Catalunya Community.

El moviment afirma que “entenent d’on ve el menjar que portem a taula, com ha estat produït i coneixent les persones que hi ha al darrere, adults i infants poden aprendre a combinar plaer i responsabilitat en les seves eleccions diàries, valorant com cal la importància del menjar des d’un punt de vista social i cultural”.

Des de les escoles verdes participants del projecte es fomenta i desenvolupa l’educació per a la sostenibilitat incorporar aquesta nova mirada educativa, a través d’apadrinar una varietat local i realitzant tot el procés des de la sembra fins a la collita i finalment la cuina, tot involucrant a tota la comunitat educativa.
 
 

Segells de reconeixement d'administració oberta