Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Platges de Tarragona Atenció: Tortugues a les platges

Atenció: Tortugues a les platges

 

Dades sobre la tortuga babaua (Caretta caretta)

La tortuga babaua és una espècie considerada en perill d'extinció per la UICN i catalogada com a vulnerable segons el Reial Decret 139/2011 (Catàleg espanyol d'espècies amenaçades), i amb conseqüència està protegida.

El 26 d'agost de 2014 es va localitzar una posta de 89 ous de tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja tarragonina de l'Arrabassada, gràcies a l'avís de la ciutadania.

El 28 d'octubre de 2014, també es va produir el naixement d'una vintena de tortugues de la mateixa espècie en un altre niu situat a platja Llarga, en gran part gràcies a què diferents persones van vetllar perquè tot succeís amb normalitat.

S'ha pogut constatar mitjançant analítiques que els ous dels dos nius (Arrabassada i Llarga) procedien de diferent femella progenitora. Per tant, és un bon símptoma que a les platges de Tarragona pot tornar-hi la tortuga babaua a pondre-hi els ous.

 

Atenció, tortugues a la platja!

És per aquest motiu que l'Ajuntament ha engegat un projecte de divulgació, sensibilització i protecció de la tortuga babaua a Tarragona. Una de les actuacions contemplada en el marc d'aquest projecte és l'edició de material informatiu adreçat al públic usuari de les platges, amb recomanacions en cas que vegin una tortuga:

Si veus una tortuga marina a la platja:

  • No la molestis
  • No cridis
  • No la toquis
  • No t'hi acostis a menys de 7 metres
  • No facis fotos amb flaix
  • No et posis davant de la tortuga
  • Si veus un rastre de tortuga a la sorra, intenta que no l'esborri ningú
  • Truca immediatament al 112

 

Informació sobre les tortugues a les platges de Tarragona en PDF.

 

Xarxa de Voluntaris de la Tortuga a Tarragona

Per preservar aquesta riquesa natural pròpia de les nostres platges s'ha constituït la Xarxa de Voluntaris per la Tortuga a Tarragona, promoguda per l'Ajuntament amb l'ajut i col·laboració de les diferents entitats ambientals que porten a terme tasques al litoral municipal:

Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC)
Associació Mediambiental La Sínia
Plataforma Cuidem la Platja Llarga
Grup d’Amics de Toni Achón – Ecologistes de Tarragona (GATA)

L'Ajuntament també actua com a coordinador d'aquesta xarxa.

Els voluntaris fan passejos nocturns o a primera hora del matí per les platges del municipi per tal de detectar la pròpia tortuga babaua i/o el rastre que hagi deixat. La prioritat és arribar a detectar els possibles nius on la tortuga hagi post els ous, garantir que ningú molesti la tortuga durant el procés de posta, així com vetllar per la supervivència dels ous (si fos necessari fent torns de vetlla).

Qui es vulgui incorporar a la Xarxa de Voluntaris per la Tortuga a Tarragona, pot trucar al Telèfon Verd, 977 296 222, o bé enviar un correu a mediambient@tarragona.cat

 

Segells de reconeixement d'administració oberta