Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2022 Entra en funcionament el primer pis de transició per a dones sense llar a Tarragona

Entra en funcionament el primer pis de transició per a dones sense llar a Tarragona

Entra en funcionament el primer pis de transició per a dones sense llar a Tarragona

Al febrer va entrar en funcionament el primer pis per a homes a la Part Baixa, amb capacitat per a sis persones
06/04/2022

L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials, posa en funcionament el primer pis de transició per a dones sense llar. Les persones susceptibles d’entrar al pis de transició són dones soles, que han patit una situació de crisi personal, laboral, familiar o econòmica, que estan en situació de greu vulnerabilitat residencial, i que actualment es troben en una situació de sensellarisme. Com aquest pis, al febrer, l’Ajuntament va estrenar-ne un a la Part Baixa de la ciutat, en aquest cas destinat a homes. Ens tots els casos, els usuaris són proposats pels equips professionals de cada EBAS. 

Segons la consellera de Serveis Socials, Inés Solé, “amb aquest projecte ampliem, apropem i personalitzem l’atenció a persones vulnerables i que estan en situació d’exclusió residencial”. Per a Solé, “abordar el sensellarisme és una prioritat tant en matèria de serveis socials com d’habitatge, i en aquest sentit, com a ciutat estem fent les passes i posant les bases perquè així sigui”.  

El pis que ara entra en funcionament es troba a Sant Salvador, és propietat de l’Agència Catalana de l’Habitatge qui manté un contracte de lloguer amb l’IMSST. Es tracta d’un habitatge de 90 m2. Consta de tres habitacions, un lavabo, una cuina i un menjador. En aquesta primera fase ha accedit ja la primera usuària i s'espera que les properes setmanes hi entrin dues més.   

Accés al Pis de Transició  

La valoració de les persones que inicien l'estada al recurs, així com el seguiment del projecte i coordinació per tractar qüestions que afecten la convivència i al normal funcionament dels pisos es duu a terme pels diferents professionals de l’IMSST —els treballadors socials referents, educadors socials, integradors socials i psicòlegs— i també de Creu Roja.  

El pis de transició estableix tres fases d’intervenció segons la situació que presenti cada persona que entra a viure. En una primera fase inicial, es treballen habilitats personals, de salut i laborals, i es valora si la persona amb suport i acompanyament dels professionals i diferents recursos pot iniciar un procés de recuperació i millora de la seva situació. Durant aquesta fase, també participa de tallers de suport social de forma periòdica.   

En una segona fase, la de tractament, un cop superada la fase inicial, es derivarà a la persona als diferents serveis de formació i/o d’inserció laboral. Els referents realitzen l’acompanyament en els seus itineraris i establiran reunions de coordinació i seguiment amb els esmentats serveis.    

Finalment, durant la fase d'inserció, es vincularà a la persona al Servei d'Habitatge municipal, on es donarà suport en la recerca d'un recurs residencial.  

La durada de la intervenció serà valorada entre professional i la persona, i anirà en funció del pla de treball proposat, que no serà superior a un any.  

Segells de reconeixement d'administració oberta