Esteu aquí: Inici Comerç Notícies Notícies 2012 L'Ajuntament i Repsol signen un conveni per col·laborar en el projecte “Tarragona Smart Mediterranean City”

L'Ajuntament i Repsol signen un conveni per col·laborar en el projecte “Tarragona Smart Mediterranean City”

L'Ajuntament i Repsol signen un conveni per col·laborar en el projecte “Tarragona Smart Mediterranean City”

L’acord s’engloba dins el conveni marc amb la ciutat i contempla l’assessorament en eficiència energètica i mobilitat del transport públic
L'Ajuntament i Repsol signen un conveni per col·laborar en el projecte “Tarragona Smart Mediterranean City” Foto: Mauri
30/10/2012

 

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Joan Pedrerol, han signat un conveni de col·laboració en el projecte “Tarragona Smart Mediterranean City”. Aquest acord s’engloba en el marc del conveni genèric de col·laboració per a l’assoliment dels objectius estratègics de la ciutat que l’Ajuntament i Repsol van signar el passat mes de març.
L’alcalde ha destacat que “per nosaltres, com a projecte de ciutat intel·ligent és vital anar de la mà d’una empresa de primer nivell com Repsol, amb qui estem units des de fa temps no només en el sector energètic sinó en molts altres àmbits. És una empresa intel·ligent al costat d’una ciutat intel·ligent. A més, cal aprofitar els Jocs Mediterranis del 2017 i el propi concepte d’smart city perquè Tarragona sigui un aparador d’innovació i recerca en l’àmbit de la sostenibilitat”. En aquest sentit, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Joan Pedrerol, ha afegit que “per Tarragona ser una smart city és un projecte estratègic, i per nosaltres, que també treballem pel desenvolupament de l’energia i tenim vocació energètica, aquest conveni ens dóna l’oportunitat d’agafar un espai del que significa ser smart city”.
A través d’aquest acord, Repsol i l’Ajuntament de Tarragona col·laboraran conjuntament i amb d’altres actors econòmics i socials en la definició, disseny i implementació del projecte Tarragona Smart Mediterranean City. Repsol s’incorporarà a les estructures d’impuls i desenvolupament del projecte que ambdues parts considerin escaients, i serà soci de l’Ajuntament de Tarragona en el desenvolupament del projecte.

El conveni
Repsol finançarà una recerca de l’eficiència energètica en el transport públic de la ciutat de Tarragona, que encarregarà al Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC), per estudiar la monitorització dels actuals consums de la xarxa de transports públic, tot cercant millores de l’eficiència mantenint la qualitat del servei. El director del Complex Industrial de Repsol ha afirmat que “hem de saber quin és l’escenari en què ens movem i quin consum d’energia necessitem. A partir d’aquí, el que s’hagi de fer cal fer-ho amb el mínim consum energètic possible”. L’alcalde ha afegit que “aquest estudi d’eficiència en els mitjans de transport públics de la nostra ciutat ens permetrà millorar els usos de present i de futur”.

D’altra banda, Repsol es compromet a estudiar aquelles línies de recerca pròpies del seu Centre Tecnològic, amb seu a Móstoles, que puguin ser d’interès i aplicació en el desenvolupament del projecte “Tarragona Smart Mediterranean City”, en qüestions de mobilitat, eficiència i estalvi energètics, i en concret aquelles relacionades amb nous combustibles aplicables al transport públic. Fent així de la ciutat de Tarragona un laboratori permanent de probes pilot i projectes innovadors, per afavorir la recerca aplicada del mateixos. També col·laborarà en el sosteniment estructural i el desenvolupament del projecte “Tarragona Smart Mediterranean City”, a través de la seva integració a la futura Fundació.

Tarragona Smart Mediterranean City
L’Ajuntament de Tarragona aposta per un model propi de Smart City lligat als valors de vida que s’identifiquen amb la mediterranietat i fortament vinculats a una cultura responsable de l’aigua; uns hàbits de vida i alimentació saludables; un espai públic dinàmic i obert; una mobilitat eficient i àgil; i un desenvolupament sostenible en la seva relació amb el medi. Tot això des d’una visió conjunta que permet construir sobre bases reals un projecte de ciutat intel·ligent, que aprofitant el moviment ja iniciat per la ciutat, i amb l’horitzó dels Jocs Mediterranis del 2017, consolidin el posicionament global i augmentin les oportunitats de creixement i desenvolupament econòmic i social de la ciutat.

Així doncs, un dels objectius claus dels models smart city és la promoció de la mobilitat -en la línia que marca el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (2011-2016)- tot adaptant les condicions de la mobilitat a les necessitats dels vianants; promoure un ús racional dels cotxes, especialment als centres de la ciutat i dels barris; i fomentar l'ús del transport públic, fent-lo accessible per a tothom, amb mesures que el prioritzin, que en millorin la qualitat i que garanteixin la seva connectivitat amb la resta de mitjans.

La signatura pública d’aquet conveni és, en definitiva, l’expressió del compromís de Repsol amb el projecte “Tarragona Smart Mediterranean City” i del compromís de l’Ajuntament de Tarragona per facilitar la comunicació i les oportunitats relacionals vinculades al projecte que puguin ser útils a Repsol.

Segells de reconeixement d’administració oberta