Esteu aquí: Inici Comerç Notícies Notícies 2018 Comença el compte enrere pel carilló del Mercat Central

Comença el compte enrere pel carilló del Mercat Central

Comença el compte enrere pel carilló del Mercat Central

S’inaugurarà per les festes de Santa Tecla. El disseny s’ha encarregat al joier i artista tarragoní Joan Serramià
Comença el compte enrere pel carilló del Mercat Central La presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central, Maria Virgili; la consellera i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando; l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i el joier i artista Joan Serramià. Foto: Mauri.
16/03/2018

El Mercat Central tindrà un carilló en el seu rellotge exterior que constarà d'un carrusel musical amb sis figures del Seguici Popular de Tarragona: l'Àliga, el Lleó, la Negrita, el Gegant Moro, la Geganta Vella i el Nano Capità, que rotaran cada dia a les 12 del migdia, acompanyades de la melodia "Amparito Roca". La previsió és que el carilló s'inauguri per les festes de Santa Tecla. El disseny del carilló s'ha encarregat a l'artista i joier tarragoní Joan Serramià.


Les figures escollides són fruit del consens i la proposta realitzada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, que ha considerat que són els elements més representatius de la ciutat. Dels gegants s'ha escollit un de cada parella i el Nano Capità està en representació de tots els nanos.


Així ho han explicat en roda de premsa, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, la consellera i presidenta d'Espimsa, Elvira Ferrando, el dissenyador del carilló, Joan Serramià, i la presidenta de l'Associació de Venedors de Mercat Central, Maria Virgili, coincidint que demà 16 de març farà un any de l'obertura del nou Mercat.


Les figures tindran la tridimensionalitat i l'alçada màxima que permeti l'espai on aniran instal·lades. L'alçada màxima serà de 100 cm i l'amplada de 30 cm aproximadament. Pe que fa al seu acabat, seran els següents:

  • L'Àliga: Anirà coberta d'una capa de llautó i pàtina
  • El Lleó: Anirà cobert d'una capa de bronze i pàtina
  • La Negrita: Policromada
  • El Gegant Moro: Policromat
  • La Geganta Vella: Policromada
  • El Nano Capità: Policromat


Les figures tindran dos moviments longitudinal i rotacional:

  • Moviment longitudinal al llarg d'una circumferència que estarà a sobre de la plataforma de subjecció que sortirà de dins la façana del Mercat en sentit horitzontal i que es tornarà a amagar de nou.
  • Moviment rotacional, que serà a partir del mateix eix de la figura.

 

A les 12 del migdia, s'obriran dues portes de l'actual façana per sota de l'esfera del rellotge i deixaran sortir una plataforma rectangular amb una base circular a sobre, que serà la base de rotació longitudinal de les figures.


El primer a sortir serà el Nano capità, ja que la seu mida li permet passar per sota l'esfera en el desplaçament horitzontal. Posteriorment aniran desfilant, l'Àliga, el Gegant, la Geganta, la Negrita i finalment el Lleó, que per la seva dimensió igual que el Nano Capità ha de poder passar per sota l'esfera.

El moviment anirà acompanyat de la melodia del pasdoble "Amparito Roca", peça emblemàtica i protagonista musical de la nostra festa major de Santa Tecla. Un cop rotades dues vegades les figures, la plataforma es tornarà a amagar i les portes en tancaran fins a les 12 hores de l'endemà. El mecanisme i l'electrònica del nou Carrusel permetran modificar les melodies segons els dies de l'any, també es podran configurar altres horaris. El disseny del carilló el realitzarà el joier Joan Serramià, artista de prestigi de la nostra ciutat, que té un gran coneixement de les figures del Seguici.


Amb motiu de les obres de reforma i rehabilitació del Mercat Central, el rellotge de la façana va ser restaurat, aprofitant la corona existent i modificant els mecanismes i la lluna posterior. També es va recrear una esfera nova pel rellotge interior. Actualment els dos rellotges van sincronitzats via radiofreqüència.


D'altra banda, amb motiu de l'aniversari de l'obertura del Mercat demà hi haurà una actuació musical de piano-bar a l'interior de l'edifici i, a les 18 hores, la festa d'aniversari, entre altres activitats que es desenvoluparan els dies vinents.

Segells de reconeixement d’administració oberta