Esteu aquí: Inici Comerç Notícies Notícies 2018 L'afluència setmanal al Mercat Central és de 62.000 persones i de 178.000 als carrers comercials dels voltants

L'afluència setmanal al Mercat Central és de 62.000 persones i de 178.000 als carrers comercials dels voltants

L'afluència setmanal al Mercat Central és de 62.000 persones i de 178.000 als carrers comercials dels voltants

Així es desprèn d'un estudi realitzat per l'Ajuntament, l'Institut Vidal i Barraquer i la Via T
L'afluència setmanal al Mercat Central és de 62.000 persones i de 178.000 als carrers comercials dels voltants La dinamitzadora de la Via T, Judit Sentis; el director de l'Institut Vidal i Barraquer, Narcís Castanedo; la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, i l'estudiant Alexis Balada, aquest matí a la presentació de l'estudi. Foto: Mauri.
13/06/2018

La Zona de l'Illa Comercial del Mercat Central té una circulació diària a peu de 25.500 persones, el que vol dir que setmanalment 178.000 vianants es veuen atrets pels carrers comercials dels volants del mercat. Pel que fa al Mercat, té una afluència setmanal de 62.000 persones, preferentment els dimarts i els dijous. Aquest és el resultat d'un estudi realitzat del 24 de juliol al 10 d'agost del 2017 per la conselleria de Comerç de l'Ajuntament, Espimsa, l'Institut Vidal i Barraquer i l'associació de comerciants Via T.

L'estudi de comptabilització de flux de vianants per a la zona comercial del Mercat Central ha tingut com a objectiu conèixer el grau d'atracció de la Zona Illa Comercial Mercat Central, exercit pel mercat un cop reobert aquest equipament comercial modernista el passat abril de 2017.

Es tractava de materialitzar un projecte Big Data d'investigació comercial, que va suposar la instal·lació durant 21 dies, de 19 sensors o comptadors tèrmics de persones en diversos punts dels carrers perimetrals d'accés al Mercat Central, així com a les entrades al gran equipament de quotidià alimentari del Mercat a la plaça Corsini.

El sistema de comptabilització de persones als dos àmbits comercials, no ha permès calcular els accessos de persones per mitjà de transport públic o privat, ni ha discriminat entre usuaris residents de la zona respecte dels visitants no residents, la qual cosa indica que les xifres definitives podrien variar i que el projecte de recopilació de dades de flux té un recorregut de millora.

En relació a la informació obtinguda, la captura de dades ha permès conèixer que a la Zona Illa Comercial Mercat Central, espai delimitat pels carrers Cristòfor Colom, Lleida, Soler, Reding, Governador González, Cañelles i Cobos, circulen a peu més de 25.500 persones al dia, unes 178.000 persones a la setmana. Efectuant una extrapolació d'aquestes xifres mensualment, descobrim que quasi 715.000 persones aflueixen mensualment a la zona de l'Illa Comercial del Mercat Central i prop de 8,5 milions de visitants a l'any es veurien atrets a la zona comercial dels voltants del Mercat Central.

Dels resultats obtinguts en el projecte destaca que l'accés més emprat pels vianants correspondria al carrer Canyelles, per on passen diàriament més de 6.000 persones (el 25% del total). El dia de menor afluència en aquesta zona és el diumenge, explicat pel generalitzat tancament comercial

El Mercat Central

En referència al Mercat Central, els dies de major afluència de compradors són els dimarts i dijous, coincidint amb el desplegament setmanal del mercat de marxants a la Rambla Nova. D'altra banda, quasi 10.500 persones entren de mitjana diàriament al Mercat Central (de dilluns a dissabte, en horari comercial).

Les hores de màxima afluència al Mercat se situen entre les 11 i les 13 hores, amb més de 2.500 persones/hora.

Per tant, l'afluència setmanal estimada al Mercat Central arriba als 62.000 visitants i mensualment quasi 1 quart de milió de potencials compradors.

Donades aquestes xifres, es pot concloure que quasi una tercera part dels vianants que entren als voltants del Mercat Central, ho fan per comprar al Mercat Central en horari comercial. "Això demostra que el Mercat Central és l'autèntic referent d'aquest àmbit comercial i que actua com a veritable locomotora d'atracció per al comprador de la zona", apunta la consellera de Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, Elvira Ferrando.

La consellera de Comerç, Elvira Ferrando, ha destacat els bons resultats del treball en equip desplegat entre l'Ajuntament i el món educatiu. Concretament el projecte Comptadors ha estat possible gràcies a l'Institut Francesc Vidal i Barraquer, que ha destinat a l'alumne Alexis Balada del grau de cicle superior de Gestió de Vendes i Espais Comercials, a treballar fent pràctiques durant un any a la conselleria de Comerç de l'Ajuntament dins del programa Dual.

Alexis Balada ha estat l'encarregat de la implantació dels comptadors als carrers i de l'anàlisi de les dades obtingudes, sota la supervisió de l'equip tècnic del departament de promoció comercial de l'Ajuntament de Tarragona.

El director de l'Institut Francesc Vidal i Barraquer, Narcís Castanedo, ha afirmat que "són xifres que impacten i exemplifiquen la vitalitat d'un àmbit comercial, que fins a la reobertura de l'edifici del Mercat Central ha patit les incerteses del projecte urbanístic, però que ara pot encarar el futur amb optimisme". També ha destacat la bona col·laboració que es manté amb l'Ajuntament i l'excel·lent implicació de l'administració local en el programa Dual, acollint alumnes de l'institut Francesc Vidal i Barraquer.

Judit Sentis, dinamitzadora de l'associació Via T, ha destacat que "les xifres ajudaran a atreure nous emprenedors i impulsar dinàmiques promocionals i de vendes dels comerciants ja instal·lats".

Finalment, la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, ha avançat que "l'estudi es tornarà a realitzar amb els marxants ja ubicats a la plaça Corsini i amb el carilló en funcionament, per tal de comparar dades i noves segmentacions, els resultats d'aquests estudis són de gran utilitat pels comerços, el mercat i també per a nous emprenedors i inversors".

Segells de reconeixement d’administració oberta