Esteu aquí: Inici Comerç Notícies Notícies 2023 El Mercat Central acull l’exposició “Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària”

El Mercat Central acull l’exposició “Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària”

El Mercat Central acull l’exposició “Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària”

La iniciativa pretén sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari i la tasca d’aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i altres entitats
El Mercat Central acull l’exposició “Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària” Foto: David Oliete
04/10/2023

El Mercat Central de Tarragona acull des d'aquesta setmana l'exposició de gran format "Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària". Ubicada al vestíbul de la planta -1 del mercat, es tracta d'una iniciativa impulsada pel Banc dels Aliments i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya que pretén sensibilitzar sobre el malbaratament sistemàtic d'aliments, la tasca d'aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i altres entitats i la necessitat de canviar els models de producció, de consum i d'accés a l'alimentació per prevenir i reduir aquesta problemàtica.

El malbaratament alimentari difereix entre les diverses àrees geogràfiques del món i depèn de múltiples factors com ara els excedents per diverses causes, les dificultats en la previsió i gestió d'estocs, els problemes d'envasat, etiquetatge i emmagatzematge o el comportament en el consum: comprar en excés, rebutjar les sobres, confondre les dates de consum preferent i caducitat, etc. A Catalunya es malbaraten, al conjunt de les llars, 288 kg d'aliments cada minut. 35 kg d'aliments per persona i any. A Espanya 3 de cada 4 llars llencen aliments de forma habitual. I com més persones viuen en un habitatge, més es llança: la COVID va fer augmentar un 17,5 % el malbaratament de plats cuinats.

La inauguració de l'exposició ha comptat amb la presència de la presidenta dels Mercats de Tarragona i consellera de Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, Montse Adan; del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Godia; del delegat territorial del Govern a Tarragona, Àngel Xifré; del president de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona, Josep Maria Solanes; de la consellera d'Igualtat, Serveis a la Ciutadania i Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, Cecília Mangini; i de la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau. La presidenta de Mercats, Montse Adan, ha destacat la importància de conscienciar a la població sobre l'impacte que té el malbaratament alimentari en la societat actualment i ha subratllat que "des dels Mercats de Tarragona volem posar el nostre granet de sorra i ajudar en la sensibilització d'aquesta problemàtica. Estem segurs que l'àpat d'aprofitament serà un èxit i que l'exposició al Mercat Central serà vista per centenars de persones durant les properes setmanes".

Gran Dinar d'Aprofitament a Plaça Corsini dissabte

D'altra banda, en el marc de la campanya "Aprofitem els aliments", la plaça Corsini acull aquest dissabte 7 d'octubre a Plaça Corsini el Gran Dinar d'Aprofitament: un àpat gratuït, obert a tothom i elaborat amb aliments recuperats, uns aliments que d'altra manera haguessin acabat rebutjats i fora del circuit comercial. La iniciativa comptarà amb el cuiner Ferran Solanes del Restaurant AQ. Aquelles persones que vulguin participar com a voluntàries de l'àpat, poden inscriure's omplint aquest formulari.

El Dinar d'Aprofitament és una acció del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coorganitzada amb el Banc dels Aliments de Tarragona i la Plataforma Aprofitem els Aliments amb la col·laboració dels Mercats de Tarragona i l'Ajuntament de Tarragona.

La Plataforma Aprofitem els Aliments és una entitat sense afany de lucre creada el 2014 amb l'objectiu de contribuir a reduir el malbaratament alimentari sumant forces i teixint aliances amb els actors del cicle agroalimentari per buscar les millors solucions conjuntament.

Per a més informació, podeu consultar el web www.aprofitemelsaliments.cat

Segells de reconeixement d'administració oberta