Programa de Tutoria Entre Iguals (TEI)

Programa escolar per a la prevenció d'assetjaments i conflictes en centres a través de la tutorització emocional entre iguals.

Programa de Tutoria Entre Iguals (TEI)

Descripció

Programa de convivència institucional que implica tota la comunitat educativa, s'orienta a millorar la integració escolar i educar per una escola inclusiva i no violenta, fomentant que les relacions entre iguals siguin més satisfactòries, per a la millora o modificació del clima i la cultura de centre respecte a la convivència, conflicte i violència (física, emocional o psicològica). Es basa en la tutorització emocional entre iguals on el respecte, l'empatia i el compromís són els pilars bàsics del seu desenvolupament en els centres educatius.

El Programa TEI està adaptat a les estructures organitzatives, horàries i curriculars de el sistema educatiu, per tant no és necessari realitzar cap tipus de modificació en la planificació anual o diària dels centres. Els recursos humans, econòmics i organitzatius necessaris per a la implementació del TEI, no són significatius, perfectament assumibles pels centres.

Procés de Implementació
Aprovació del claustre o Consell Escolar
Formació del Professorat
Formació inicial de l'alumnat
Assignació de parelles (amb alumnat tutor de dos cursos superiors)
Formació permanent
Avaluació  final del programa
Memòria i proposta de millores

Objectius

  • Educar l'alumnat dels centres escolars participants en la cultura de pau i per a la millora de la convivència, la prevenció de conflictes i els assetjaments.
  • Conscienciar a la comunitat educativa sobre les causes els efectes de la violència. i informar sobre les conseqüències personals, socials i educatives.
  • Facilitar el procés d’integració de l’alumnat, vers una educació inclusiva.
  • Crear un referent (tutor/a) per a afavorir l’autoestima i disminuir la inseguretat que provoquen els espais i les situacions desconegudes.
  • Donar poder a l’alumnat com a subjecte dinàmic de la convivència en la prevenció de la violència.
  • Desenvolupar l’empatia i el compromís individual i del grup-classe (espectadors) davant el patiment de les víctimes d’episodis de violència i assetjament escolar.
  • Compensar el desequilibri de poder i força, propi de la violència i l’assetjament des d’una perspectiva preventiva i dissuasiva.
  • Integrar la “TOLERÀNCIA ZERO” respecte la violència i el maltractament com un tret d’identitat del centre educatiu.
  • Desenvolupar i compartir a la ciutat de Tarragona la XARXA DE CENTRES TEI i per a la TOLERÀNCIA ZERO respecte a la violència i l’assetjament escolar.

Condicions

Qualsevol centre del municipi pot sol·licitar el programa: Presentació de sol·licituds abans del dia 29 de setembre.
Centres que ja estan dins del programa: Concretar la data per la formació del professorat a inici de curs (setembre).

Calendari i inscripcions

Més informació i contacte

Institut Municipal d'Educació de Tarragona
jferrandiz@tarragona.cat
imet@tarragona.cat
977 248  409


Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta