Esteu aquí: Inici Educació Arts i educació Teatre a les escoles

El servei

Equip de suport de teatre a les escoles (IMET)

 

Descripció del servei

L’Equip de Suport  de Teatre a les Escoles  va néixer ja fa 26 anys (1995). El Departament d'Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona (actual IMET) va oferir aquesta eina pedagògica a les escoles. La llavor fou la realització de cursos de formació de teatre infantil impartits durant els anys 1986 a 1991 per la companyia teatral Zàlata. Actualment el Servei de Suport  de Teatre a l'Escola  està adscrit a l’Institut Municipal d’Educació (IMET), i compta amb 5 professors/res que assessoren les escoles de titularitat pública i  centres concertats d’educació especial de la ciutat. A banda de la seva tasca a les escoles, també col·labora en la Mostra de Teatre del Tarragonès, Pinzellades Musicals i Diada per la Pau, i porta a terme activitats de formació del professorat a través del Centre de Recursos del Tarragonès.

El teatre és una eina pedagògica de primer ordre, ja que afavoreix el llenguatge oral, ajuda a aprendre a escoltar i reforça la comprensió lectora i la memòria. Gràcies a les tècniques d’expressió corporal i de treball en equip, permet els nens i nenes trencar amb prejudicis, afavorir el seu desenvolupament social i enriquir-los els enriqueix com a persones.L’IMET ofereix el servei de L’Equip de Suport  de Teatre a les Escoles com una nova eina innovadora per treballar la igualtat d’oportunitats. El servei té les següents peculiaritats, que el diferencia d’altres projectes:

  • Es porta a terme dins l’horari escolar.
  • Es realitza un assessorament a tots els mestres de l’escola que participen en els projectes del servei.
  • Hi Participa tot l’alumnat del centre.
  • Elabora materials pedagògics adaptats a cada nivell educatiu.

Aquesta oferta es complementa amb el projecte Respira i aprèn, que es va iniciar l’any 2009 amb la pretensió d’incidir en aspectes com la coordinació corporal, el silenci, l’escolta i l’atenció, que més tard s’utilitzaran tant en el teatre com en els diferents processos d’aprenentatge que es van construint en l’etapa de 3 a 12 anys.

  • Aquest projecte assessora els centres en quatre eixos principals:
  • Formació en els processos neuromaduratius en l’aprenentatge en l’etapa de 0 a 3 anys
  • Moviment , respiració i aprenentatge: maduració corporal i del moviment, en l’etapa de 3 a 7 anys i primària
  • Processos de lectoescriptura
  • Aprendre a aprendre

 

Projectes pedagògics

Els projectes pedagògics es concreten en aquestes tasques:

Assessorament a docents

L’ objectiu és oferir les eines necessàries perquè el docent pugui portar a terme activitats teatrals i de caire expressiu dins l’aula. També recolzar totes aquelles iniciatives artístiques que es donin dins l’escola.

Elaboració de materials pedagògics

Aquests materials recolzen amb diferents projectes l’activitat curricular mitjançant materials teatrals. Per exemple: obres de teatre, fitxes de treball, àudios, vídeos, exposicions, etc.

Formació del professorat

S’ofereixen cursos de formació per a docents interessats en els llenguatges teatrals, com a eina de dinamització de la llengua i de la  creació artística, en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès.

Col·laboració amb projectes de la ciutat

El Servei participa en qualitat d’assessorament tècnic l’assessorament  tècnic dels diferents projectes educatius de ciutat: DENIP, Festival Eclèctic, Dia del Drets de l’Infant, Mostra de Teatre del Tarragonès…

Organització de la Mostra de Teatre Escolar

Aquesta projecte potencia la Participació de les escoles públiques de Tarragona en les jornades de teatre portades a terme al Teatre Metropol

Foment del teatre als barris

S’hi oferta als joves la formació en tècniques teatrals amb la finalitat de dotar als barris de monitors per a les activitats teatrals programades als centres cívics: cursos, creació de grups estables de teatre al barri…

 

Segells de reconeixement d’administració oberta