Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Espais verds i camins Itineraris Camp de Mart - Muralles

Camp de Mart - Muralles

guia5_cap.jpg

Autobús Línia 2

Recomanacions: Porteu calçat còmode i recordeu que sou en un jardí públic i cal respectar l'entorn.

Nivell: Per a totes les edats

Distància: 1 Km

Temps: 1,5 h

 

Podem començar l'itinerari pujant pel passeig de l'Imperi, resseguint les muralles i arribant a l'entrada del Camp de Mart.

Es tracta d'un itinerari pausat, on podem descobrir racons d'interès arqueològic i també gaudir de la gran quantitat de plantes que trobem durant el recorregut.

Al començament veiem les parets de la Fals Braga, una construcció austriacista del segle XVIII, i just a la vora trobem uns pins d'unes característiques peculiars. La forma de la capçada i l'elegància de les acícules (fulles en forma d'agulla) ens indiquen que no som davant del pi blanc, espècie pròpia de les nostres contrades, sinó que es tracta del pi canari, una espècie al·lòctona plantada en parcs i jardins. Una característica d'aquesta espècie és la capacitat per resistir als incendis i les sequeres.

Més endavant, a la nostra esquerra, trobem el monument dedicat al Dr. Ferran, obra de Lluís Maria Saumells, que fou inaugurat el 1971. A la vora trobem un arbre de l'Amèrica del Sud: es tracta de l'araucària. S'anomena així perquè els indígenes d'Arauco (Xile central), anomenats maputxes, l'incorporen com a aliment, el qual s'anomena pehuén.

Seguidament trobem un monument que presenta la base en pedra de la qual neixen sis braços metàl·lics. Es tracta del monument anomenat Amical de Mauthausen, el qual fou dissenyat per José Calatrava i inaugurat el 1984. És una escultura dedicada a les persones mortes en aquest camp d'extermini nazi.
Entre xiprers i cedres ens trobem amb l'auditori i, a l'esquerra, el monument a Richard Wagner, dedicat a l'autor José Antonio, autor de l'escultura original. Aquesta peça que observem fou inaugurada l'any 1969 en el 50è aniversari de la mort d'aquest destacat escultor. Seguirem a l'esquerra per un baixant d'escales fins a una plaça de terra.

En aquesta zona veurem pinedes de pi blanc amb zones de flors i arbustos de marfulls i llorers. Entre la vegetació i els espais enjardinats amb gespa podem sentir el melòdic cant de la merla, molt abundant en aquest jardí. Entre la fauna que hi trobem cal destacar el mussol banyut. Amb una mica de sort, a les nits d'estiu es pot observar aquest rar rapinyaire nocturn, que nia en antics nius de garses.

Seguint pel camí trobarem una bassa circular, li fem la volta i pugem pel mateix camí per on hem baixat. Seguim per la dreta i trobarem les restes d'un monument funerari turriforme trobat al carrer Rovira i Virgili i traslladat al jardí del Camp de Mart.

Ens dirigirem a la sortida i aquí acaba la nostra passejada.

Segells de reconeixement d’administració oberta