Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Espais verds i camins Itineraris Parc del Miracle

Parc del Miracle

Autobús Línies 1, 3, 9, 10, 16, 61 i 97 parada Via Augusta La línia 10 passa a peu de platja

Recomanacions: Porteu calçat còmode i recordeu que sou en un jardí públic i cal respectar l'entorn.

Nivell: Per a totes les edats

Distància: 1 Km

Temps: 1,5 h

 

 

L'itinerari comença pel Fortí de Sant Jordi. Aquest fortí que és una de les millors construccions castrenses. Fou portat a terme per les tropes austriacistes que s'establiren a la ciutat en el segle XVIII. Justament amb el fortí de la Reina tenia com a missió protegir la platja del Miracle davant un possible desembarcament enemic. Fins al segle XX va ser utilitzat per carabiners per vigilar el contraban. Durant els primers anys de la postguerra va servir de base per a les pràctiques de tir que realitzaven les forces de guarnició. Això va durar fins que l'any 1946 s'inauguraren les noves casernes d'infanteria al centre de la ciutat.

En les esquerdes de les parets nia un ocell molt singular, el falciot. Aquest ocell ens pot recordar a una oreneta pel color fosc, però el seu vol és més ràpid i sorollós. Té una vida totalment aèria, ja que dorm i s'aparella en vol.

El Fortí està envoltat de plantes aromàtiques com l'espígol i la sàlvia. Cal destacar les plantacions d'una varietat d'àloe vera que durant el mes de maig floreix amb unes inflorescències de color carabassa de molta alçada.

Seguirem pel voltant en direcció a la pineda. Aquí creuarem una zona peculiar força arbrada. Pins blancs, margallons i palmeres fan ombra i refresquen l'entorn. Si caminem pels camins, trobarem unes escultures de pedra que representen cares, totes elles d'unes grans dimensions.

Sortim a zones menys arbrades. Aquí ja podem sentir la remor del mar i l'olor de sal. Cal observar que la vegetació és més petita i escanyolida a causa de l'efecte del vent i del salnitre. A la dreta trobem el Fortí de la Reina. Aquest fortí de construcció militar data del segle XVIII i fou edificat durant la Guerra de Successió. Cal destacar-ne les parets interiors i la porta d'entrada, que tenen una vàlua patrimonial monumental.

Creuant, amb molta cura, la carretera, arribarem a l'última glorieta enjardinada. Aquest jardí té un disseny força acurat, un camí recobert amb pedres d'Alcover, una zona de rocams i una bassa d'aigua. Aquests blocs de pedra eren utilitzats com un punt d'entrenament dels escaladors del Centre Excursionista de Tarragona.

Cal visitar uns porxos orientats al mar, un espai fantàstic per veure la platja del Miracle i la façana litoral. Just en aquest punt ens sorprendrà la quantitat de palmeres canàries i els fruits, els dàtils, agrupats en raïms.

Aquí s'acaba la nostra passejada. Després de descansar, retornarem al punt de partida de l'itinerari pel mateix camí.

 

Segells de reconeixement d’administració oberta