Cos humà

Observem aquesta taula de proporcions:

Veiem com l'alçada del cos equival a 8 caps (aquestes proporcions serien per a un adult, podem observar amb un/a nen/a de classe que les proporcions són diferents i en un bebè encara serien unes altres (3 caps).

1: cap
2: pit
3: melic
4: sota genitals
5: dalt genolls
6: meitat cama
7: turmells
7'5: planta peus

2. Encaix

Molt fluix, ocupem tot el full.

A partir de la mesura del cap, anem marcant per "caps" on anirien el (pit-cintura-genolls-peus). També ens servim de la mesura del cap per calcular més o menys l'amplada de les espatlles (sempre sobresurten del cap), marquem la posició dels braços i fixem-nos bé de quina llargada tenen (en repòs arriben a mitja cuixa més o menys).

Fixem-nos que els braços surten de les espatlles (i no de meitat tronc com fem sovint). Fixem-nos en l'amplada del coll, surt de darrera les orelles (sovint no el dibuixem o el dibuixem molt prim, tant que no podria sostenir el cap).

3. Estructura

Amb formes geomètriques molt simples (pals i rodones) comencem a donar forma a l'estructura a partir de les mesures que hem marcat. Dibuixem molt fluix encara.

Recordem que dins d'un cos humà hi ha una estructura (l'esquelet) que ens permet moure'ns sense "desfer-nos", no som de plastilina! Aquesta estructura és rígida, només es doblega per les articulacions. Per tant, fixem-nos que tant els braços com les cames només es poden doblegar als colzes i als genolls, la resta de l'extremitat es manté recta perquè a dins hi ha un os recte.

4. Forma

Després de comprovar que l'estructura està correcta podem començar a donar forma. Vindria a ser com posar-hi la carn a sobre.

Observem els músculs que estan per sobre d'aquesta estructura "recta", a quines parts donen forma (ex: el panxell de la cama és a la part de darrera).

Quan tenim la forma ja hi podem posar la roba

5. Detalls

Els detalls els deixem sempre per al final.

Si comencem el dibuix amb detalls sovint ens adonem a meitat de la feina que l'estructura no està bé, que no ens hi caben els peus.... Per tant, els detalls sempre els deixarem per al final, quan ja estem segurs i satisfets amb les proporcions, posició... També ara podem prémer una miqueta més el llapis.

6. Llum i color

Si és el cas, ara és el moment de posar-hi color.

Si encara ho volem fer més realista, podem observar la llum: mirem quines zones queden més il·luminades i quines més fosques, això ens donarà volum al cos.

Per mirar la llum va molt bé entornar els ulls, d'aquesta manera la llum i l'ombra queden més definides. Tinguem en compte que les zones més amagades o profundes sempre seran més fosques i les més protuberants, més clares.

Segells de reconeixement d'administració oberta