Esteu aquí: Inici Cultura i festes Art i cinema Centre d'Art Tarragona Exposicions

Exposicions

"Bind"

A Casa Canals, del 6 de juliol al 29 d'agost de 2021

Bind és un terme anglès emprat en escacs, traduït com a ‘mur’ o ‘anell’, el qual permet tenir controlada una posició molt sòlida o dominant, de manera què és molt difícil per al rival canviar el signe de la partida. Normalment deriva d’un avantatge entre l’espai generat per peons avançats. El mur de Maróczy n’és un exemple molt conegut, en el món dels escacs, també anomenat en anglès Maróczy Bind. La primera partida coneguda en què es va utilitzar el mur de Maróczy va ser a Montecarlo l’any 1904.

El 2021, setze autors de les comarques tarragonines mouen peça en una partida d’escacs creativa, interpretativa i coral. Es tracta d’autors amb diferents registres i llenguatges fotogràfics. Tots són artistes visuals amb una presència molt sòlida davant del tauler i controlen la posició de sortida en llibertat. No hi ha regles. Només, com a suggestió, el tauler d’escacs amb seixanta-quatre quadrats en blanc i negre.

Tanmateix, tenen l’habilitat i l’oportunitat de transformar-lo en color i il·luminar el blanc i negre en la partida estratègica. Des de la sensibilitat i els estímuls creatius, exploren gèneres diversos: biografia, periodisme d’investigació, experimentació, conceptual i tocs de surrealisme. Es tracta de cercar el punt de partida de setze trajectòries professionals que esdevenen jugades mestres.

La tarragonina Pepita Ferrer és la font d’inspiració per a l’inici de la jugada: els cavalls salten lliurement, el rei abandona la seva dama, les torres als extrems deixen de fer de guaites i els peons, com sempre, no deixen de ser peons, observats atentament per uns alfils entremaliats! Movem blanques o negres? Tant se val el color, ja és hora de començar la partida. Volem moure peça amb la mirada atenta de l’espectador. Comencem: anem per l’escac i mat al rei?

Pep Escoda, comissari

Horaris:
De dimarts a dissabte: de 9 a 20.30 h
Diumenges i festius: de 9.30 a 14.30 h
Dilluns: tancat                                                                                                                                                    

 

Segells de reconeixement d’administració oberta