Esteu aquí: Inici Cultura Arts visuals Centre d'Art Tarragona Exposicions Save Our Souls, d’Aureli Ruiz

Save Our Souls, d’Aureli Ruiz

A Casa Canals, del 7 d’abril al 30 de maig de 2021

L’exposició la conformen diferents dispositius-obra, com l’artista els anomena. Ruiz ha dividit l’exposició en cinc espais consecutius, respectant la sinuositat natural del recorregut (desplaçament, moviment) pels espais de la Casa Canals i, intervenint i interceptant les passes i la visió del visitant/espectador. Dispositius-obra interrelacionats tots ells, amb un encaix molt precís de circularitats i retorns entre aquestes i, per tematitzar poèticament un paisatge. I ho fa a través de materials pobres, globals i d’ús quotidià.

L’artista explica que el títol de la mostra pretén centrar la realitat política de la mediterrània, com a territori cultural comú, entre civilitzacions properes i veïnes, que a hores d’ara, ha entrat en conflicte permanent.

El comissari de l’exposició és Eudald Camps, diu que el títol de l’exposició ben bé podria ser el crit de socors proferit per un artista i, de fet, per un sector sencer, el de la cultura contemporània, que veu com determinades veus (i aquí hi confluirien els interessos més diversos) utilitzen les urgències del present per relegar-los (als artistes i al sector) a un registre secundari.

La tragèdia que s’esdevé en temps real al Mediterrani a nosaltres ens arriba en comptagotes, una mica com solien arribar les restes d’un naufragi a les idíl·liques platges de sorra blanca d’una illa deserta: fragments dispersos, andròmines que contenen capes de memòria a voltes irrecuperable, coses, en definitiva, estranyes que conformarien les partícules elementals d’un relat pendent de reescriure’s.

Aureli Ruiz (Reus, 1959), treballa en el camp de la performativitat de les instal·lacions, al llindar de la interdisciplinarietat de tècniques com el dibuix, els “sob-jectes”, com  diu l’artista, la imatge, el text, la música, el vídeo i, l’escultura efímera. Configura poèticament i posa en acció, referents vivencials comuns, des de temàtiques personals subjectives, a patrons i comportaments domèstics i socials, com els afectes, la comunicació, els tòpics, els llocs comuns. Ha exposat a nombrosos espais i centres d’art públics i privats tant en l’àmbit local, nacional com a l’estranger. La seva obra ha estat premiada en diferents ocasions i, forma part i està present, en col·leccions i museus d’art contemporani. També i, paral·lelament a les exposicions, desenvolupa programes i projectes de curadoria institucional, privada i non-profit.

Eudald Camps és llicenciat en Filosofia i en Història de l’Art, exerceix la crítica d’art de manera ininterrompuda, des de 1999, al Diari de Girona i ha col·laborat i col·labora a diversos mitjans de premsa especialitzada en art contemporani.  Autor de nombrosos catàlegs monogràfics també exerceix la docència a seminaris i conferències.

Horaris:
De dimarts a dissabte, de 10 a 20.30 h
Diumenges i festius, de 10 a 14.30 h
Dilluns, tancat
Accés: L’entrada és gratuïta

Exposició subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Segells de reconeixement d'administració oberta