Esteu aquí: Inici Cultura Arts visuals Centre d'Art Tarragona Exposicions

Exposicions

Exposicions realitzades en el marc del Centre d'Art Tarragona des de 2018 fins a 2021

Talent latent 2020 de SCAN Review

A Casa Canals, del 7 de novembre al 28 de febrer de 2021

Enguany se celebra la dotzena edició del Festival de fotografia SCAN i per aquest motiu el Centre d’Art de Tarragona organitza l’exposició col·lectiva Talent Latent en una edició especial i commemorativa anomenada SCAN Review. Es podrà gaudir de les obres dels joves autors triats d’entre els fotògrafs participants en el Full Contact (l’espai que posa en contacte creadors emergents i agents del món de l’art) de totes les anteriors edicions de l’SCAN. Per als creadors és una oportunitat d’or per materialitzar els seus projectes, però per a la ciutadania representa una oferta cultural important, pel que té d’agosarada, innovadora, fresca i enriquidora.

Talent Latent marca la tendència de la fotografia contemporània que s’interrelaciona amb altres elements artístics. Avui, la fotografia ja no és només un sistema subtractiu, com s’entenia, en línies generals, a mitjans del segle passat. Des de ja fa temps, discorre entre captar imatges, que s’agafen i es prenen, i un sistema més additiu, com la pintura, en què els artistes omplen amb el seu art una tela en blanc.

En aquest context, els joves que participen en aquesta edició ens oferiran expressions artístiques sobre la base d’allò que han pres de la realitat, i que seran tractades i exposades segons el seu talent i la seva sensibilitat. Una immillorable oportunitat per gaudir d’aquesta manifestació cultural que ens interpel·la, ens provoca i ens fa còmplices del que veiem.

Talent Latent és l’essència del Festival Internacional de Fotografia SCAN

SCAN, que vol connectar amb la realitat d’una època incerta, globalitzada i híper cultural, es proposa exercir una vegada més i sense defallir, en aquest any 2020 tan estrany, el seu paper en el terreny de l’activisme cultural i artístic, proposant una visió panoràmica sobre la fotogràfica actual. Així, aquest SCAN esdevé un espai plural i heterogeni que reflecteixi tant l’esperit artístic dels joves fotògrafs i fotògrafes com les seves inquietuds socials, polítiques o culturals.

Talent Latent 2020 és un viatge a la creació fotogràfica contemporània, on els i les artistes han teixit llaços sòlids amb el que és real i el que és virtual, creant imatges que revelen espais ficticis o mentals que, en definitiva, ens ajuden a comprendre la societat on ens ha tocat viure.

Comissaris: Chantal Grande i Jesús Vilamajó

Horaris:
De dimarts a dissabtes, de 10 a 18.30 h
Diumenges i festius, de 10 a 14.30 h
Dilluns, tancat
Accés: L’entrada és gratuïta

 

Exposició subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

"Mai és massa" d'Àngel Pomerol

A Casa Canals, del 23 de juliol al 30 de setembre de 2020 
 

La proliferació i reiteració d’unes paraules que durant un temps van aparèixer escrites en diferents espais públics de la ciutat de Tarragona van portar a l'artista a una investigació sobre el perquè d’aquests mots pintats, i a iniciar una deriva sobre la repetició i l’obsessió en les arts i en la vida. Aquesta és una història multidisciplinària i amb digressions que s’aprofita d’un nàufrag que pinta o embruta (és igual) les parets d’una ciutat per fer recorreguts alternatius amb ella.

Comissaris: Àngel Pomerol amb la col·laboració de Marina Vives

Inauguració: dijous 23 de juliol, a les 19 h al Centre d'Art Tarragona, Casa Canals. 

Horaris:
De dimarts a dissabte d'11 a 14 i de 17 a 20 h
Diumenges i festius: d'11 a 14 h
Accés: entrada gratuïta

 

Exposició subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Joana Biarnés, moda a peu de carrer

Al Tinglado 2, del 27 de setembre al 22 de desembre

Fotografia destacada de l'exposició"Joana Biarnés, moda a peu de carrer", és una exposició amb 88 fotografies -la majoria inèdites- de la primera dona fotoperiodista espanyola, i primera, també, en fotografia de moda, 

La mostra fa un recorregut per la fotografia de moda durant els anys seixanta i principis dels setanta per Madrid, Barcelona i capitals mundials del prêt-à-porter com París o Londres. L’exposició inclou fotografies de la revista La Moda en España, on Biarnés va començar a col·laborar als seixanta cobrint cròniques de moda de l’alta costura barcelonina, la més important de l’Estat en aquell moment. Després, i gràcies a seva feina al diari Pueblo, Biarnés es va convertir en la cronista de la moda de la capital espanyola i de la societat madrilenya.

L’exposició resumeix una faceta poc estudiada de la fotoperiodista, 15 anys de dedicació a la fotografia de moda just quan va evolucionar d’allò formal i clàssic a la transgressió dels deixebles de Balenciaga, André Courrèges i Paco Rabanne, passant pel moviment hippy.

Joana Biarnés va viure de primera mà aquests canvis. A més, i gràcies a la seva formació de fotoperiodista, Biarnés va situar les models al carrer, deixant de banda la fantasia i sofisticació que imperava en la fotografia de moda d’aquells moments. “M’agradava que la gent del carrer digués què pensava amb la mirada”, explicava Biarnés.

“Joana Biarnés, moda a peu de carrer” inclou fotografies de reconeguts modistes barcelonins com Asunción Bastida, Pedro Rodríguez i Carmen Mir, i dels madrilenys Lino o Elio Berhanyer; de les joves promeses del moment a la capital espanyola com Marbel Jr., Miguel Rueda, Juanjo Rocafort i Antonio Nieto -dissenyador del seu vestit de casament i del de la Karina pel Festival de Eurovisión-, i instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a Paris i Londres. A més, l’exposició inclou fotografies de la Gauche Divinebarcelonina, així com fotografies de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol.

Joana Biarnés L’exposició, organitzada pel Centre d’Art de l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Photographic Social Vision, entitat compromesa a divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental, i representant de l’Arxiu Joana Biarnés, està comissariada per Josep Casamartina i Parassols, historiador i crític d’art, arquitectura i moda, escriptor, guionista i director de la Fundació Antoni de Montpalau, que reuneix una de les col·leccions de moda més destacades i representatives de l’Estat espanyol. L’exposició ha estat produïda per l´Ajuntament de Tarragona amb el suport de l´Ajuntament de Terrassa, que també acollirà la mostra el 2020, i d’Olympus.

Horaris:
De dimarts a dijous, de 10 a 13 h
Divendres i dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h
Diumenge i festius, d’11 a 14 h
Accés: L’entrada és gratuïta

 

Exposició subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Segells de reconeixement d'administració oberta