Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2017 El curs escolar arrenca a Tarragona amb la plena ocupació de les llars d'infants municipals

El curs escolar arrenca a Tarragona amb la plena ocupació de les llars d'infants municipals

El curs escolar arrenca a Tarragona amb la plena ocupació de les llars d'infants municipals

L'Ajuntament ha destinat aquest estiu 180.000 € en la millora de diferents centres educatius de la ciutat
El curs escolar arrenca a Tarragona amb la plena ocupació de les llars d'infants municipals Foto: Mauri
14/09/2017

 

Les cinc llars d'infants que aquest setembre estrenen gestió municipal han començat les classes amb tota la normalitat. El canvi de titularitat d'aquests centres és una de les principals novetats del nou curs escolar, que des de l'Ajuntament de Tarragona, a través de l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona (IMET), s'encara amb múltiples reptes.

Després ser gestionades durant anys de forma externa, aquest setembre les llars de Cèsar August, Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, El Miracle i El Serrallo han estrenat la gestió directa sense incidències. Tots els treballadors ja formen part de la plantilla municipal i els serveis auxiliars també es gestionen des de l'Ajuntament. D'aquesta manera aquests cinc centres s'han afegit a les llars del Ninot i la Taronja, mentre que les altres dues llars de titularitat municipal, l'Arrabassada i Bonavista, es preveu que siguin gestionades de manera directa a partir del curs vinent.

L'aposta de l'Ajuntament per la gestió directa en els centres de 0 a 3 anys coincideix amb un repunt important de les matrícules a les llars d'infants de titularitat pública. Aquest curs s'han cobert 608 de les 614 places disponibles (99,02%), mentre que al curs 2016/2017 hi havia matriculats 564 alumnes (91,85%). Segons el conseller d'Educació, Francesc Roca, les dades "reflecteixen una major confiança de les famílies per a l'escola pública, suposen un aval per a la tasca realitzada fins ara per l'IMET i un repte important per a aquesta nova etapa marcada per la gestió directa".

Prop de 10.000 persones passen diàriament pels edificis gestionats per l'IMET (escoles, Escola de Música, Unitat d'Escolarització Compartida, Escola d'Adults, Llars d'infants, etc.), una xifra que suposa un esforç important a nivell de manteniment per la gran superfície dels espais i el desgast que pateixen. L'Ajuntament va dedicar el curs passat 860.000 € al manteniment de tots els centres, 180.000 € dels quals corresponen a inversions per millorar les instal·lacions. Entre els treballs realitzats destaquen els 50.000 € destinats a l'Escola Marcel·lí Domingo (que han permès l'eliminació de barreres arquitectòniques, el canvi de l'oficina del conserge o l'arranjament de la calefacció), els 15.000 € dedicats a la impermeabilització de la coberta infantil de l'Escola Campclar o els 8.600 € en la reforma de l'escenari del teatre de l'Escola Torreforta. En aquesta línia, aquest curs es preveuen desenvolupar auditories exhaustives sobre l'estat dels edificis educatius, que han de permetre afinar les inversions necessàries properament; i un estudi per a la posada en marxa de la Brigada d'Intervenció Escolar (BIE), que hauria de permetre una major agilitat i eficàcia en el manteniment correctiu menor. També fins a finals d'any es destinaran altres 100.000 euros per fer altres millores a escoles.

Els treballs en els equipaments educatius són, de fet, una de les quatre línies estratègiques de l'IMET per al nou curs escolar que ara comença:
1. Èxit educatiu i escolar per a tothom de 0 a 16 anys
2. Millora en els centres escolars
3. Millora en la gestió, en la comunicació i en els serveis
4. Treball en xarxa i/o en col·laboració amb diferents agents.

La primera línia preveu un reforç en l'atenció als col·lectius més vulnerables per garantir la inclusió i la igualtat d'oportunitats educatives. En aquest sentit s'insereixen la realitzada de cursos de formació de monitors en el lleure per al col·lectiu gitano i magribí i d'informador juvenil per al col·lectiu magribí (desenvolupaments gràcies a una subvenció del Fons Social Europeu amb col·laboració amb el Servei Municipal d'Ocupació).

La tercera línia permetrà desenvolupar, entre d'altres, un treball amb indicadors, una ampliació de les enquestes i un desplegament de les tecnologies de la informació i comunicació en la gestió de les llars d'infants.

La quarta línia implica, per exemple, un reforç de la implicació en les associacions, com la Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància promoguda per l'UNICEF o l'Associació d'Escoles de Música Municipals.

Segells de reconeixement d'administració oberta