Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2021 El Consorci per a la Normalització Lingüística renova el consell de centre del CNL de Tarragona

El Consorci per a la Normalització Lingüística renova el consell de centre del CNL de Tarragona

El Consorci per a la Normalització Lingüística renova el consell de centre del CNL de Tarragona

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, consoliden la col·laboració per fomentar l'ús del català
14/01/2021

El passat 1 de desembre, es va constituir el Consell de Centre del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona, amb membres de la Generalitat i de les administracions locals consorciades del territori. Durant la sessió telemàtica de constitució, es va escollir el conseller d'Educació, Memòria Històrica, Ocupació, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil de l'Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, com a president del Consell de Centre.

En la reunió institucional, celebrada en format virtual el 12 de gener, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha presentat a l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, i al flamant president del Consell de Centre, les dades principals de l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la població 2018 de Tarragona i han acordat propostes estratègiques d'acció de suport conjuntament per millorar l'ús de la llengua catalana a la ciutat.

En aquest sentit, destaca sobretot l'acord d'elaborar un pla de sensibilització per al personal de l'Ajuntament de Tarragona, especialment el que fa atenció al públic, per prendre consciència de la importància d'utilitzar la llengua catalana en la comunicació amb els ciutadans. Així mateix, s'ha acordat la necessitat de continuar prioritzant accions que facilitin l'increment de l'atenció oral en català al comerç de la ciutat i per a l'augment de la presència del català en determinats sectors de la ciutat on encara és residual.

La reunió ha permès reconèixer per part de l'Ajuntament i la Direcció General de Política Lingüística el suport compartit a les actuacions del CNL de Tarragona en l'àmbit municipal i, sobretot en els barris, a través dels espais municipals i facilitant l'accés als recursos lingüístics a diferents col·lectius del territori.

Finalment, s'han valorat els canvis estructurals que ha afrontat el CPNL i, específicament, el CNL de Tarragona per continuar la seva activitat amb teletreball amb cursos virtuals i en línia per a tota la població, a causa de les mesures preventives i de seguretat provocades per la pandèmia de la COVID-19.

La trobada també ha comptat amb la participació de Josep Madorell, gerent del CPNL; Alba Conesa, directora de l'Àmbit de Formació i Foment del CPNL, i Rosa Ibarz, directora del CNL de Tarragona. 

El Consell de Centre del CNL de Tarragona 

El Consell de Centre és l'òrgan del CNL de Tarragona que aprova el programa i la memòria d'activitats anuals i també participa en el seguiment i en la presa de decisions relatives a la política de normalització lingüística de l'àmbit territorial del CNL.

Està format per representants del Govern de Catalunya, representants de la Diputació de Tarragona, els ajuntaments de Tarragona, Salou, el Vendrell, Vila-seca, Valls, Constantí i Calafell, i els consells comarcals de l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Tarragonès.

Segells de reconeixement d'administració oberta