Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2021 Tarragona disposarà el proper curs del primer cicle de grau superior en tècniques d'actuació teatral

Tarragona disposarà el proper curs del primer cicle de grau superior en tècniques d'actuació teatral

Tarragona disposarà el proper curs del primer cicle de grau superior en tècniques d'actuació teatral

L’alcalde Ricomà defensa que "els nous estudis generaran un nou talent i milloraran les perspectives perquè els aficionats al teatre s’hi dediquin professionalment"
Tarragona disposarà el proper curs del primer cicle de grau superior en tècniques d'actuació teatral Foto: Manel R. Granell.
08/04/2021

L’Institut Martí i Franquès oferirà el proper curs 2021-2022 un nou cicle formatiu de grau superior en Tècniques d’Actuació Teatral, que serà el primer d’aquestes característiques a la ciutat i a les comarques tarragonines. El cicle s’ha presentat aquest dijous públicament en un acte oficial a càrrec del conseller d’Educació, Josep Bargalló, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. L’alcalde ha remarcat la importància d’aquests nous estudis perquè “tenim un sistema teatral que fa que aquests estudis siguin absolutament necessaris. Els permetrà a molta gent multiplicar les seves possibilitats professionals en el món de la interpretació”. L’alcalde ha recordat la tasca que des de la Conselleria de Joventut s’està fent amb programacions com la Mostra del Teatre Jove

Per la seva part, el conseller Josep Bargalló ha expressat durant la presentació que “els estudis superiors de teatre que tindrà Tarragona remarquen la riquesa de la ciutat i la seva realitat. I completa, de moment, una oferta en FP a la ciutat excepcional. Tarragona té ara mateix una de les millors ofertes de formació professional del país, té centres especialitzats en FP que conformen un mapa extraordinari”. 

El conseller ha remarcat la importància del nou cicle com a impuls motor al territori: “És bo aquest reconeixement de la creativitat i que aquesta pugui ser professionalitzadora. Estem posant el bastiment d’una construcció futura, d’un teixit teatral més professionalitzat del que tenim, amb més capacitat d’expandir-se. Felicito el centre com a Govern i com a tarragoní, per l’esforç i per l’esperit teatral, i estic convençut que els estudis superiors teatrals a la ciutat seran un motor al territori i un exemple de capitalitat”. 

El cicle formatiu de grau superior en Tècniques teatrals és un títol propi de la Generalitat creat l’any 2015, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats formatives i de qualificació detectades en el sector. Amb aquest nou perfil professional, es vol formar persones capaces d’aplicar les tècniques d’interpretació, de moviment i vocals per actuar en viu o en mitjans audiovisuals. Al mateix temps, que puguin realitzar tasques de dinamització basades en l’actuació i preparar-les en les diferents tècniques d’expressió i comunicació, amb criteris artístics, de qualitat i de seguretat. 

Des de juny de 2015, un institut públic ofereix el cicle i s’han autoritzat set centres de titularitat privada i un centre de titularitat municipal, amb un total de 193 alumnes matriculats l’actual curs 2020-2021: 

  • Institut El Castell (Esparraguera) 
  • Aula de Teatre (Lleida) 
  • El Col·legi de Teatre (Barcelona) 
  • El Timbal (Barcelona) 
  • El Galliner (Girona) 
  • Arsènic escola de teatre (Granollers) 
  • Escola d’Arts escèniques (Manresa) 
  • Lazzigags (Barcelona) 
  • Actua!Studio (Barcelona) 

Els alumnes que cursin el cicle de tècnic o tècnica superior en Tècniques d’Actuació Teatral, amb una durada de 2.000 hores que es realitzaran en dos cursos acadèmics, rebran formació relacionada amb els diferents àmbits de la formació dramàtica, la preparació física per a l’actuació, les diferents tècniques interpretatives, les tècniques de veu, la interpretació de personatges, la postura i respiració, l’expressivitat corporal i el treball en equip. 

D’aquesta manera, a través d’aquest títol, podran assolir, entre d’altres, les següents competències: aplicar l’expressivitat del cos, a través del gest i del moviment; emprar la veu com instrument per a la interpretació parlada i cantada; construir personatges a partir de l’aplicació de diferents tècniques interpretatives; o crear i interpretar un personatge a partir de determinades pautes dramatúrgiques. 

Segells de reconeixement d'administració oberta