Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2023 Més d'un centenar de professionals debaten sobre el paper de la cultura i l'educació davant els reptes socials a la jornada Mutare VulnerArts

Més d'un centenar de professionals debaten sobre el paper de la cultura i l'educació davant els reptes socials a la jornada Mutare VulnerArts

Més d'un centenar de professionals debaten sobre el paper de la cultura i l'educació davant els reptes socials a la jornada Mutare VulnerArts

És tracta d'un esdeveniment obert a tota la ciutadania i organitzat conjuntament entre l'Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla.
Més d'un centenar de professionals debaten sobre el paper de la cultura i l'educació davant els reptes socials a la jornada Mutare VulnerArts Foto: Javier Martínez
03/02/2023

Tarragona ha acollit aquest divendres, per primera vegada, la jornada Mutare: “VulnerArts: com les arts abracen la vulnerabilitat”, que ha aplegat més d'un centenar de professionals dels sectors de l'educació, la cultura i els serveis socials. És tracta d'un esdeveniment obert a tota la ciutadania i organitzat conjuntament entre l'Ajuntament de Tarragona i la Fundació Carulla que ha tingut lloc al Tinglado 1 del Moll de Costa amb l'objectiu de donar a conèixer i compartir experiències artístiques per treballar amb persones en situació de vulnerabilitat. 

L'acollida d'aquesta primera edició  ha superat expectatives superant el nombre d'inscripcions esperades. Ha obert l'acte el director de Desenvolupament Corporatiu del Port de Tarragona, Joan Basora, qui ha destacat que “el Port, com a institució oberta i compromesa amb la ciutadania, sempre estarà a la disposició de totes les entitats del tercer sector per acollir, a les nostres instal·lacions, jornades tan enriquidores com la que estem vivint avui”.  

La consellera de Capacitats Diverses, Elvira Vidal, ha subratllat que a Tarragona "tenim la sort de disposar d'un teixit associatiu molt important amb nombroses entitats del tercer sector que treballen dia a dia per millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat". Vidal ha agraït "la gran oportunitat d'acollir aquesta jornada, un esdeveniment inversiu on tots i totes aprendrem molt més sobre com la cultura i l'art ens ajuda alhora de superar situacions de vulnerabilitat". 

Per la seva banda, el conseller d'Educació, Manel Castaño, ha manifestat que aquesta jornada "és fruit del treball transversal entre diverses conselleries de l'Ajuntament de Tarragona, la Fundació Carulla i el Port de Tarragona. Des de l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona fa més de trenta anys que s'aposta decididament per l'educació artística a la ciutat. Creiem fermament que l'art emociona i que l'art educa, que l'art és una via per superar i visibilitzar situacions de vulnerabilitat".  

La consellera de Cultura i Serveis Socials, Inés Solé, ha agraït a la Fundació Carulla triar Tarragona per acollir aquesta jornada. “Per l’Ajuntament de Tarragona és un luxe haver contribuït i participar en aquest esdeveniment que contribueix en el nostre relat cultural en base a l’accés universal a la cultura amb una mirada àmplia cap a la inclusivitat per no deixar ningú enrere i com a element de transformació social”. Solé ha destacat “l’oportunitat clau que representen esdeveniments com aquests per fer aquestes passes endavant en el relat cultural de la ciutat, teixint complicitats per tenir una ciutat millor”. 

“Quan parlem de vulnerabilitat ens imaginem que aquesta sempre està en els altres i no és així, la vulnerabilitat no és pròpia de les persones, sinó del context que ens rodeja i per això hem de deixar de parlar de col·lectius i de posar etiquetes”, ha manifestat la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, que ha destacat que els dos principals objectius d’aquesta jornada són “viure una experiència artística com la que hem viscut i connectar diferents mirades de persones que treballen amb persones des de l’àmbit de l’acció social, l’educació i la cultura”.  

VulnerArts Tarragona ha començat amb l’espectacle Eucaristia, creat expressament per a Mutare. La companyia Brots, integrada per persones que pateixen alguna malaltia mental, amb i sense diagnòstic, han interpel·lat els assistents recordant-los que qualsevol d’ells podria estar a l’altra banda.  

A continuació, diversos projectes artístics de la demarcació de Tarragona així com creadors culturals han presentat les seves experiències tot acompanyant persones en situació de vulnerabilitat. Els projectes presents han estat SANSALAB, de la mà de Nani Blasco i Clinton Uwumarogie, El Teatre Ganyotes i La Muralla.   

Un debat més pausat entre experts dels àmbits de la cultura, l’educació i el sector social han donat continuïtat a la jornada amb la participació d’ Amaia Dorronsoro,  ballarina, directora i professora de l’escola Endantza; Annelie Bäder, de l’estudi La Torreta; Jaume Descarrega, director tècnic del PSICURT, i Laura Bernaus, cap d’estudis de l’Escola Municipal de Música de Tarragona.  

La jornada ha estat la primera plenària Mutare fora de la ciutat de Barcelona, on l’any passat va tenir lloc la primera jornada amb un gran èxit de participació.  

Segells de reconeixement d'administració oberta