Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2023 Ricomà: “Tarragona és una ciutat compromesa amb la pau, l’educació i la bona convivència”

Ricomà: “Tarragona és una ciutat compromesa amb la pau, l’educació i la bona convivència”

Ricomà: “Tarragona és una ciutat compromesa amb la pau, l’educació i la bona convivència”

Més de 700 alumnes i docents de la ciutat celebren el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau en un acte conjunt al Palau Firal i de Congressos
 Ricomà: “Tarragona és una ciutat compromesa amb la pau, l’educació i la bona convivència” Foto: Tjerk Van Der Meulen
08/02/2023

Més de 700 infants, joves i docents de centres escolars de la ciutat s’han reunit aquest dimecres al matí per celebrar el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP) en un acte al Palau Firal i de Congressos, un esdeveniment que enguany ha tornat a ser presencial després de dos anys d’haver-ho fet en streaming a causa de la pandèmia. “Les bones notícies!” és el títol escollit enguany per aquesta trobada en la qual s’han posat en comú les activitats fetes en el marc d’aquest projecte i s’han compartit reflexions i propostes entorn de l’educació per la pau.  

Els nens i nenes participants han fet de periodistes amb l’objectiu d’explicar les bones notícies a la comunitat en un acte que s’ha convertit en un programa de ràdio en directe amb la col·laboració de Tarragona Ràdio, fet que ha permès que les propostes de l’alumnat tarragoní arribin al conjunt de la ciutadania. Sense obviar el context actual, com ara la guerra d’Ucraïna, la pobresa i la crisi climàtica, l’alumnat participant s’ha centrat a cercar i mostrar les bones notícies del seu l’entorn i que sovint passen desapercebudes. La finalitat és que, com a treballadors per la pau, fessin de reporters, de testimonis de la bona gent i de les bones notícies que poden trobar a casa, a l’escola o als seus barris.  

L’acte, que enguany arriba a l’onzena edició, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui ha destacat que “Tarragona és una ciutat compromesa amb la pau, l’educació i la convivència”. “Treballar els valors de la cultura de la pau amb els infants i els adolescents és importantíssim i la implicació dels centres escolars de la nostra ciutat en l’educació per la pau és enorme”, ha manifestat Ricomà, que ha afegit que l’educació per la pau “és molt important en ciutats tan diverses com Tarragona on, tot i això, la convivència és exemplar”. “Ens agrada molt que centenars de nens i nenes, en el marc d’aquest projecte, s’hagin convertit en reporters de les bones notícies i de la bona gent que tenen a les seves escoles i als seus barris, perquè, realment, passen moltes més coses bones que negatives”, ha conclòs.  

L’esdeveniment també ha comptat amb l’assistència del conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, qui ha destacat que el projecte emmarcat en el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau “està totalment alineat amb el Projecte Educatiu de Ciutat i amb Tarragona com a Ciutat Educadora i Ciutat Amiga de la Infància”. “L’educació per la pau es treballa des del primer dia en els centres escolars, ja que forma part del seu currículum. És des de la infància i l’adolescència quan realment s’interioritza la importància dels valors de la pau i la solidaritat”, ha manifestat Castaño, que ha recordat que aquest és un projecte transversal que es treballa amb nombroses entitats i centres educatius de la ciutat.

Tant Ricomà com Castaño han agraït la implicació de l’alumnat i del professorat de tots els centres escolars participants, així com la feina feta per la xarxa d’educadores i educadors per a una Ciutadania Global i la resta d’entitats i institucions de la ciutat que han col·laborat en aquest projecte. 

L'acte, la presentació del qual ha anat a càrrec d'alumnes de l'Institut Torreforta en nom de tot l'alumnat participant, ha comptat amb diverses projeccions de reportatges realitzats per part de l'alumnat de les escoles Cèsar August, Pau Delclòs, Estela, Pràctiques i Marcel·lí Domingo, dels instituts Torreforta i Pons d'Icart i dels col·legis La Salle Torreforta i Mare de Déu del Carme. L'alumat dels mateixos centres escolars també han recitat poemes i interpretat cançons com ara "Els tresors que m'agraden a mi", "Som la clau per a un món en pau" i "Regala Petons". En el transcurs de l'acte també hi ha hagut actuacions musicals conjuntes de l'alumnat de les escoles d'educació especial Estela, Sant Rafael i Solc, una representació emmarcada en el projecte MiraSona de l'Escola Municipal de Música de Tarragona.

Les presentacions per part de l’alumnat han donat visibilitat al treball fet en els centres educatius en el marc del DENIP, un projecte impulsat pel Grup de Tarragona de la Xarxa d’educadores i educadors per a una Ciutadania Global i organitzat per l’Ajuntament de Tarragona mitjançant diverses àrees com ara Europe Direct Tarragona, l'IMET i la conselleria de Cooperació. També ha comptat amb la gran  implicació i el treball dels centres escolars de la ciutat i la col·laboració de persones voluntàries d’Oxfam Intermón Tarragona, de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Escola d’Arts i Disseny de la Diputació de Tarragona

L'acte, que s'ha pogut seguir en directe per Tarragona Ràdio, es podrà recuperar al web www.tarragonaradio.cat on, a partir de demà, es podrà veure un videoresum. L'esdeveniment també ha comptat amb la representant de la Xarxa d'educadores i educadors per a una ciutadania Global, Assumpta Zapata, així com amb inspectors i inspectores dels centres educatius.

Segells de reconeixement d'administració oberta