1 1 7 7 2 2 8 8 3 3 9 9 10 10 4 4 5 5 6 6

Anònim

Descripció: Aquest text correspon a la titulatura completa de l’emperador Heliogàbal dient que va restaurar l’amfiteatre. És la inscripció més llarga de l’imperi romà. Géza Alföldy (Budapest, 1935 - Atenes, 2011) és un dels principals especialistes en el camp de la història social de Roma i l’estudiós més destacat en el terreny de l’epigrafia clàssica llatina.

Inscripció del podium de l'amfiteatre (CILII2/14, 921), de l'any 221 dC, segons restitució de Géza Alföldy.

Imperator Caesar Divi Magni Antonini filius Divi Severi nepos Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus, pontifex maximus, sacerdos amplissimus Dei Invicti Solis Elagabali, tribunicia potestate IIII, consul III, designatus IIII, pater patriae, proconsul, amphitheatrum cum portis pulpito gradibus podio arena restituit.

(Text extret de Géza Alföldy a Las inscripciones de Tàrraco en el “Corpus Inscriptionum Latinarum”: historia, problemas y perspectivas de una edición epigráfica. Butlletí Arqueològic, 28, 2006, pàgs. 75-95)

Inscripció del podium de l'amfiteatre (CILII2/14, 921), de l'any 221 dC, segons restitució de Géza Alföldy.

L'emperador Cèsar, fill del diví i magne Antoní, net del diví Sever Marc Aureli Antoní Pius Felix, August, pontífex màxim, grandíssim sacerdot del déu invicte Sol, Heliogàbal, en la seva quarta tribunícia potestat, després del seu tercer consolat i havent estat designat cònsol per quarta vegada, pare de la pàtria, procònsol, ha restaurat l'amfiteatre amb les portes, la tribuna d'autoritats, les grades, el podi i l'arena.


(Traducció: Jordi López)

Segells de reconeixement d'administració oberta