Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Espais verds i camins Jardins poètics Clàssics al Parc de les Granotes 9. Quint Septimi Florent Tertulià

9. Quint Septimi Florent Tertulià

1 1 7 7 2 2 8 8 3 3 9 9 10 10 4 4 5 5 6 6

Quint Septimi Florent Tertulià

(Cartago,150-160?-220-240?)

Biografia: Quint Septimi Florent Tertulià (Quintus Septimus Florens Tertullianus) conegut amb el nom de Tertulià. Va ser també escriptor de nombroses obres, jurista, apologeta i un dels pares de l’Església cristiana. Va ser prevere ortodox a Cartago i més endavant a Roma va esdevenir membre de la secta radical montanista. Com a escriptor fa servir un llenguatge ple de jocs, amb elements populars de l’oralitat i amb influències del grec bíblic hel·lenístic. Es diu que va fer del llatí cristià un nou llenguatge artístic. A de Spectaculis s’explica el ritual que es feia al principi als amfiteatres.

Tertulià, de Spectaculis, XII, 2-3

[...]nam olim, quoniam animas defunctorum humano sanguine propitiari creditum erat, captivos vel mali status servos mercati in exequiis immolabant. Postea placuit impietatem voluptate adumbrare. itaque quos paraverant, armis quibus tunc et qualiter poterant eruditos, tantum ut occidi discerent, mox edicto die inferiarum apud tumulos erogabant. ita mortem homicidiis consolabantur.

Tertulià, de Spectaculis, XII, 2-3

[...]ja que antigament, com que es creia que s’havia d’oferir a les ànimes dels difunts un sacrifici amb sang humana, el mercaders immolaven captius o esclaus de baixa condició en els funerals. Després es va decidir enfosquir la impietat amb el plaer. En conseqüència havien preparat aquests, hàbils en les armes com havien pogut, el suficient per a aprendre a morir. Després, un cop assenyalat el dia de les exèquies, els sacrificaven al costat de les tombes. D'aquesta manera compensaven la mort amb els homicidis.


(Traducció: Miquel Dolç)

Segells de reconeixement d'administració oberta