1 1 7 7 2 2 8 8 3 3 9 9 10 10 4 4 5 5 6 6

Tit Livi

(Pàdua, 64-59 aC-17 dC)

Biografia: Tit Livi va ser un historiador romà de tarannà republicà i un dels amics d’August. Va estudiar a Pàdua i a Roma oratòria, filosofia, llatí i grec. Destaca la seva gran obra de 142 llibres Ab urbe condita (libri), “(Llibres) Des de la fundació de Roma”, que va iniciar el 27 aC i que va acabar al final de la seva vida. Recull les fonts anteriors i les dota de tècnica literària en explicar la versió més versemblant dels esdeveniments. Només se'n conserven 35 llibres.

Tit Livi, Ab urbe condita, 26, 19

[...]ita cum triginta navium classe —omnes autem quinqueremes erant— ab ostiis Tiberinis profectus praeter oram Tusci maris, Alpes atque Gallicam sinum et deinde Pyrenaei circumvectus promunturium, Emporiis, urbe Graeca —oriundi et ipsi a Phocaea sunt—, copias exposuit. inde sequi navibus iussis Tarraconem pedibus profectus conventum omnium sociorum —etenim legationes ad famam eius ex omni se provincia effuderant—  habuit.

Tit Livi, Ab urbe condita, 26, 19

[...]Salpant des de la desembocadura del Tíber amb una flota de trenta vaixells, tots quinquerrems, va navegar al llarg de la costa etrusca, els Alps i el golf de la Gàl·lia, i després d'envoltar el promontori Pirinenc va arribar a Empúries, una ciutat grega fundada per colons de Focea. Va desembarcar aquí les tropes i es va dirigir per terra a Tarragona, donant ordres perquè la seva flota els seguís. A Tarragona es va trobar amb les delegacions que havien enviat totes les tribus amigues així que van saber de la seva vinguda.


(Traducció: Jordi Avilés)

Segells de reconeixement d'administració oberta