Cens sensellarisme

Què és un cens?

Un cens és una eina que recull informació qualitativa sobre la situació de les persones entrevistades. L’obtenció d’aquesta informació es realitza a través de l’enquesta VI-SPDAT (Service Priorizacion Decision Assistant Tool) en castellà “Indice de vulnerabilidad e instrumento assistencial para decidir sobre las prioridades del Servicio” i ha estat utilitzada per a realitzar el cens a persones sense llar a altres ciutats de Catalunya com Lleida i Barcelona i a moltes ciutats europees que s’han sumat a la campanya “European Street Homeless”. A la ciutat de Tarragona s’han realitzat dues edicions. La primera l’any 2019 i la segona l’any 2023.

Per què cal fer un cens?

Ens permet conèixer quina és la situació en què es troben les persones sense llar, els perfils de persones i les necessitats que tenen. A més a més, pel que fa al sensellarisme i, sobretot, les persones sense sostre no es disposa de prou informació i dades. Les dades són necessàries per a poder desenvolupar polítiques socials adreçades al benestar de les persones sense sostre.

Com s’ha fet el cens?

Les principals entitats que treballen amb persones en situació de sensellarisme i sense sostre: Joventut i Vida, Formació i Treball, Creu Roja, Fundació Bonanit i l’Institut Municipal de Serveis Socials a través del Punt d’Atenció a Persones Sense Sostre i el Projecte Sostre 360 van ser les entitats que van realitzar l'enquesta als usuaris dels seus serveis. Es va valorar que el vincle entre els usuaris del servei i els professionals generava un ambient propici de confiança per a poder realitzar l’enquesta.

Resultats enquesta:

Segells de reconeixement d'administració oberta