Esteu aquí: Inici Comerç Productes KM 0 Peix de Tarragona Espècies autòctones Emperador

Emperador

CARACTERÍSTIQUES

  • Nom científic: Xiphias gladius
  • Noms col·loquials: peix espasa, peix d’espasa, emperador i esparro.
  • Nom tarragoní: emperador
  • Tipologia: peix blau
  • FAO: SWO
  • Mides i pes: té una longitud d’entre 2 a 3 metres i 120 kg, tot i que pot arribar a superar els 4 metres i més de 500 kg de pes.
  • On es pesca: el peix espasa habita a tots els oceans, però prefereix les aigües càlides del mar Mediterrani i el mar Negre. Es mouen en àrees properes a la superfície, on les temperatures oscil·len al voltant dels 15 ºC.
  • Temporada: de juny a setembre
  • Tipus de pesca: pesca extractiva. Es captura principalment amb palangres de superfície, soltes, curricà, arts d'arrossegament, encerclament, arts de platja, tresmalls, línies de mà, canya i arpons.

PROPIETATS NUTRICIONALS

Entre les seves propietats destaquen l'alt contingut en vitamina D , B3 i fòsfor. Aporta més vitamines (vitamina A, B3, B6, B9 i B12) i minerals (ferro, fòsfor, potassi, magnesi, sodi) que altres peixos blaus. Cal esmentar que, de la mateixa manera que succeeix amb altres espècies de grans mides,  el seu consum per part d’embarassades, dones lactants i nens menors de 10 anys hauria de ser esporàdic degut a la presència de mercuri en aquest tipus d’espècies.

DESCRIPCIÓ

És una de les espècies que destaca per la seva grandària.  Curiosament, és un dels pocs casos en què les femelles són molt més grans que els mascles. La forma del seu cos és cilíndrica, estilitzada i més estreta cap a la punta. Presenta colors foscos a la part superior i marró clar o gris a la zona ventral. Es distingeix per la boca, llarga i punxeguda, similar a la d’una espasa, la qual cosa fa que se li doni aquest  nom. Quan s’endinsa en una mola de peixos, colpeja amb l'espasa al voltant per alimentar-se dels ferits o morts. Per no ferir-se la boca, no s’apropa a les zones rocoses, i s’atansa força a la superfície per alimentar-se. És un dels peixos més ràpids que es coneixen, i és capaç d'assolir velocitats de fins a 140 km/h.

GASTRONOMIA

Hi ha diverses maneres de consumir el peix espasa: a la brasa o a la planxa, adobat amb llimona, julivert o llorer. També pot servir-se en  filets i sashimi.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta